Translate

сряда, 19 март 2014 г.

Прасковки

Необходими продукти:

  • 3 яйца 
  • 1 ч.ч.  захар
  • 1/2 ч.ч.  кисело мляко
  • 1/2 ч.ч.  олио
  • 1 пак. (от 10 гр.) амонячна сода
  • 1 ванилена захар
  • 550 гр брашно 
  • за пълнежа:  издълбаната вътрешност на курабийките
  • 3/4 ч.ч. прясно мляко
  • 100 гр масло
  • 5 с.л. захар
  • 200 гр обикновени вафли (моите са с какаов крем)
  • за украсата: листенца от чемшир
  • сладкарска боя, червена и жълта
  • кристална захар за овалване 
  • забележка: има мниго варианти за пълнежа, като вместо обикновените вафли могат да се сложат 2 с.л. какао и 1 ч.ч. смлени ядки, както и при слепването по средата да се добави 1 цяла орехова ядка. Аз обожавам варианта с вафлите, защото това ми е спомена от детството, когато моята майка ни ги правеше. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, добавят се киселото мляко с разтворената в него амонячна сода, олиото и пресятото с ванилената захар брашно.
     
  • Замесва се тесто,
    от което се оформят топчета от по 10-12 гр
    и се пекат в предварително загрята на 170 гр фурна.
    Вътрешността им се издълбава и след като изстине се залива със студеното прясно мляко.
    Маслото се разбива със захарта на пухкав крем, прибавят се натрошените на ситно обикновени вафли, а след това и напоената с прясното мляко издълбана сърцевина на курабийките. Хубаво се разбърква, пълнят се издълбаните половинки и се слепват две по две. Разтватяте сладкарската боя в топла вода, според указанията на опаковката и нанасяте с четка по оформената прасковка. Спомням си, че мама ги топеше едната половинка в чрвената боя, а другата в жълтата и може би това е по удачния и лесен начин. Аз просто обичам да се правя на художник с четка в ръка.
    Овлажнените курабии се овалват в кристална захар, а отгоре им се поставя по едно листенце.

Няма коментари: