Translate

събота, 22 март 2014 г.

Домашен форсек

- 100 гр масло
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 яйце
- 1/2 ч.ч. кисело мляко
- 10 гр амонячна сода (1 пакетче)
- 1 ч.л. настъргана лимонова кора
- 2 ч.ч. брашно
 
 Добре омекналото масло се разбива на крем със захарта (ако се използва кристална захар, съдът трябва да се сложи в друг съд с топла вода). Добавя се яйцето, разбива се и когато сместа го поеме напълно, после се прибавя киселото мляко с разтворената в него амонячна сода. Ако се работи с бакпулвер, той се пресява с брашното.  Накрая постепенно се добавя брашното и се размесва с лъжица до меко тесто, което се пълни в шприц. В покрита с хартия за печене тава се шприцоват "розички".
 В средата на всяка се посипват малко смлени орехи, с помощта на малка лъжичка за кафе, например . Пекат се от 10 до 12 мин в предварително загрята фурна на умерена температура - 170-180 С.
Дозата е 54 бр ( 3 тави x 18 бр ).

Сладките се съхраняват в кутии спокойно седмица, може би и повече, но не съм пробвала.

Няма коментари: