Translate

събота, 22 март 2014 г.

Пролетно руло

При приготвянето на платката за рулото съм спазвала едно към едно техниката и инструкциите на Йоана Петрова, за което и благодаря и помествам по-долу линк към нейния забележителен блог. Пандишпановата платка се получи страхотно, пухкава и вкусна. Рецептата е перфектна, както и обясненията на Йоана , които си позволявам да използвам. 




За пастата за отпечатъка:
  • 25 г масло
  • 1 белтък
  • 25 г пудра захар
  • 25 г брашно
  • розова сладкарска боя
Маслото се разтопява и охлажда леко.

Белтъкът и пудрата захар се разбиват с миксер докато сместа увеличи обема си и започнат да се образуват меки връхчета. Добавя се пресятото брашно и се разбърква с шпатула. Следва разтопеното масло и сместа отново се разбърква докато стане еднородна. Накрая се оцветява със сладкарска боя до желания цвят. Аз отделих малка част, която оцветих с жълта боя за тичинките,
а останалата оцветих в розово.
Така приготвената паста напълваме в пош с тънък накрайник и рисуваме с нея флорални (каквито аз съм избрала заради пролетната ми тема) или други мотиви. В случая за по-добра симетрия предварително "начертах" цветята ми върху хартията за печене. Хартията с готовите флорални мотиви се оставя във фризера.
За пандишпановата платка:
  • 65 г брашно
  • 40 г царевично нишесте
  • 100 г жълтъци (приблизително от 5 броя големи яйца)
  • 2 чаени лъжици ванилова захар
  • 115 г белтъци (приблизително от 3,5 броя големи яйца)
  • 75 г пудра захар
  • щипка сол
Фурната се нагрява на 200°C.
Брашното и 20 грама от нишестето се смесват и пресяват.
Жълтъците се разбиват с ваниловата захар докато сместа изсветлее и се сгъсти.
Белтъците се смесват с пудрата захар, щипка сол и останалите 20 грама царевично нишесте. Разбиват се с миксер на средна скорост докато обемът им се увеличи двойно и се образуват меки връхчета. Към разбитите жълтъци се добавя 1/3 от белтъчната смес и се разбъркват внимателно. Жълтъчната смес се изсипва към останалите белтъци. Разбъркват се внимателно с шпатула.Брашното с царевичното нишесте се пресяват повторно върху сместа.
Разбъркват се внимателно до хомогенезиране.
Хартията за печене с нанесените щрихи се изважда от фризера и се поставя в тавата за печене. Пандишпановата смес се изсипва върху хартията.
Заглажда се внимателно по цялата повърхност.
Платката се пече в предварително нагрятата фурна на 200°C за 12 минути. След като се извади от фурната се оставя за 2-3 минути да се охлади.
Подготвят се 2 парчета тензух или кухненски кърпи с големината на тавата за печене или малко повече. Намокрят се със студена вода и се отцеждат много добре. Трябва да останат леко влажни.
Едното парче тензух се поставя върху работен плот. Пандишпановата платка се минава с нож по границата с тавата за да се отлепят евентуално залепени части по нея. Тавата се обръща върху влажния тензух. Хартията за печене се отстранява внимателно от платката.Първоизточника:
http://www.kulinarno-joana.com/2013/06/rozovi-rula-s-krem-ot-mascarpone-i-bial-shocolad/
Отгоре покрих с другия влажен тензух, внимателно обърнах, така че флоралните мотиви да останат от външната страна и навих на руло.

 За крема:
-0, 5 л прясно мляко
-2 яйца
-1/2 ч.ч. захар
-50 гр масло
-2 препълнени с.л. какао
 -3 и 1/2 с.л.брашно
 300 мл от пр.мл. се слага да заври, заедно със захарта, какаото и маслото.Останалите 200мл се разбъркват с разбитите яйца и брашното и се добавят на тънка струйка и при непрекъснато бъркане към врящото мляко. Крема се оставя малко да се охлади и се сглобява рулото, т.е. разтваряте го, отстранявате тензуха, разнасяте крема на дебел пласт само от вътрешната страна и завивате, като "шева" остане отдолу.

Няма коментари: