Translate

неделя, 13 април 2014 г.

" Руло Стефани " с цели яйца

Незнам как е при вас, но у нас всеки път аз си играя да кълцам морковчета, кисели краставички, гъбки и др,  http://petyakeranova.blogspot.ch/2013/06/blog-post_7.html и накрая всички ме питат "ама къде са яйцата ?!" . Затова този път реших да направя рулото само с цели яйца. Освен това използвах един трик, който се оказа много удачен, а именно добавих картофено пюре, от онова на люспите, вместо хляб при омесването на каймата и рулото ми стана стегнато, без да се пука, направо перфектно.
- 1 кг кайма
- 1 глава настърган лук
- 2 яйца сурови
- сол
- черен пипер смлян
- чубрица
- 3-4 с.л. картофено пюре на люспи
- 1/2 ч.ч. газирана вода
- 2-3 с.л олио вътре в сместа

- 6 твърдо сварени яйца

- олио за намазване
- брашно за поръсване
 За соса:
- 2 с.л. брашно
- 2-3 с.л. разтопено масло
- 400 мл бульон
- 100 мл вино бяло
- щипка смлян черен пипер
- щипка суха целина (или 1 с.л. ситно нарязана прясна)
Омесваме каймата с всички останали съставки. Обикновено го правя от вечерта за другия ден, така има възможност да престои, поеми всички миризми и уеднакви консистенцията си.
Разточвам я леко с точилка между два листа опаковъчно фолио, отстранявам горния, нареждам обелените яйца и внимателно завивам на руло. "Изсипвам" го внимателно в подходяща тава, заглаждам го с четка, потопена в олио и го посипвам с тъник пласт брашно през цедка. Пека в предварително загрята на 180 гр фурна до придубиване на приятен загар.
Тъй като във случая наредих около рулото картофи да се запекат (леко ги бях сварила преди това) не можах да използвам соса,
 който изтича от смляното месо за приготвяне на сос, пък и обикновено той ми е малко. Затова приготвих соса със силен телешки (а може и зеленчуков) бульон. Запържваме брашното в маслото разреждаме с бульона, добавяме виното и подправките. Сервираме отделно и поливаме парчетата руло при сервиране.
Публикуване на коментар