Translate

понеделник, 14 април 2014 г.

Козуначени миникифлички

- 1 пакетче ( 7 гр ) суха мая
 - 75 мл прясно мляко
 - 1 к.л. сол
- около 500 гр брашно
- 125 гр захар

- 1 ванилена захар
- лимонови корички
- 2 яйца
- 50 мл олио





Маята се разтваря в топлото прясно мляко с 1 с.л. захар, солта и 3-4 с.л. от брашното. Оставя се да шупне. Брашното се пресява със захарта, ванилената захар и се добавят и лимоновите корички. Към шупналата мая се добавят яйцата.
като се отделя един жълтък за намазване, разбиват се и постепенно се добавя брашното, бъркайки с бъркалките за тесто на миксера около 5 мин. Тестото се изсипва върху намазнена повърхност и се доомесва с мазнината, като се бие във плота. Оставя се да втаса докато удвои обема си. Разделя се на 2 части, всяка от които се разточва на кръг, който се реже като торта на 16 парчета. Получените триъгълници се завиват на кифличка от широката към острата част, намазват
се със жълтък, овалват се в кристална захар отгоре (или поръсват), нареждат се в тава, застлана с хартия за печене на разтояние една от друга. Оставят се да втасат, докато удвоят или утроят обема си на стайна температура или в загрята до 50 гр фурна и се пекат до зачервяване на 180 гр с въртящ въздух.

2 коментара:

Люси каза...

Много са хубави, Петя! Поздравления! Весело посрещане на празника!

Petya Keranova каза...

Щастливи Великденски празници и на теб, Люси! Ще следя за кулинарните ти подвизи в блога ти.