Translate

понеделник, 18 юни 2012 г.

Бостънски крем пай

Американски пай измислен от ...познайте: французин, разбира се!
Може да се направят малко по-тънки блатове и да се удвои количеството на крема, но това е оригиналната рецепта, така като я е представил Гордън Рамзи:
За блатовете:
-200гр масло
-400гр бяло брашно
-4ч.л. бакпулвер
-щипка сол


-400гр захар
-4 яйца
-225мл прясно мл.
-ванилия
За крема:
-200мл течна сметана(неподсладена, с висок % масленост)
-50гр захар
-75мл прясно мл.
-1ч.л.царевично нишесте



-4 яйца, размер L
-1ч.л. ром
-ванилия
За глазурата:
-85гр полусладък готварски шоколад(с 60%какао)
-2ч.л.масло
-60мл течна сметана
-60гр пудра захар
Фурната се загрява на 180гр, 2 форми с

подвижно дъно се омазняват и набрашняват(хартия за печене?).Брашното, бакпулвера и солта се смесват, маслото се разбива със захарта на гладък крем и към него се добавят ванилията и яйцата едно по едно, бъркайки, после брашнената смес и прясното мляко,разбивате до получаване на гъсто кексово тесто, което се разпределя в двете форми и се пече около 20-30мин, като се проверява с клечка.Изваждате ги от фурната и ги оставяте да изстинат 5мин, след което ги

поставяте на решетка да се охладят напълно.
Крема приготвяте като загрявате сметаната на бавен огън, докато почнат да се появяват мехурчета, сипвате захарта и бъркате докато се разтвори.Разтваряте царевичното нишесте в пр. мл., добавяте и яйцата, разбивате хубаво.Първо към тази смес добавяте 2-3 л. от сметановата и след това я сипвате на тънка струйка цялата при топлата подсл.см., връщате на котлона и бъркате непрекъснато на бавен огън, докато крема се сгъсти.
Махате от котлона, добавяте крема и ванилията, покривате с пр. фолио и оставяте да се охлади напълно, като разбърквате от време на време.
Глазурата приготвяте като смесвате всички продукти и на бавен огън бъркате до получаване на еднородна смес.
Сглобявате като в голяма чиния слагате първия блат, заливате с крема, слагате и втория и заливате с глазурата, като оставяте само леко да потече тук-там по страните, а не да ги покрие напълно-целта е да се вижда конструкцията на пая.Д а предстои на стайна темп. поме 1 час преди консумация.

Няма коментари: