Translate

понеделник, 18 юни 2012 г.

Добуш торта

Това е оригиналната рецепта за Добуш торта, която е крита 110 години.Уточнявам това, защото у нас е познат и един друг вариант, приготвен от бабите и майките ни, който е не по-малко вкусен, но не е истинската торта.Кръстена на създателя си изкусния сладкар Добуш, тя е била любимата торта на Австро-унгарската императрица.
За блата:
-6 яйца
-150гр брашно
-120гр захар
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци, белтъците се разбиват с 2/3 от захарта докато се сгъстят, жълтъците се разбиват с останалата захар, смесват се бавно и се добавя брашното.Пече се на 180гр, реже се на 6 блата с конец.
За крема:
-9 яйца
-300гр захар
-400гр масло
-ванилия
-50гр брашно или нешесте
-100гр размекнат шоколад
Маслото се разбива с размекнатия шоколад, яйцата се разбъркват със захарта и брашното и се бъркат на бавен огън, докато стане гъста хомогенна смес.Яйчената смес се добавя към шоколадено-маслената, оставя се леко да се охлади, но не прекалено, за да може да се маже и се сглобява тортата, като се редуват блат-крем, но се оставя 1 блат и достатъчно от крема за да се оформи отгоре и отстрани, както и да се шприцоват розички, за да служат за подпорки на карамеловите ветрила, които са запазената марка на Добуштортата и се приготвят по следния начин:
Отбележете си в/у последния блат толкова парчета на колкото ще разрязвате тортата, като не ги разрязвате до края.Разтопете 3/4 чаена чаша захар и залейте блата с горещия карамел, доразрежете парчетата и изчакайте карамела да се втвърди.Шприцовайте розичките и наредете ветрилата, подпирайки ги на тях.
P.S.Намерих и една рецепта от Ginger Cookies, която е само с 3 жълтъка, защото многото яйца в оригиналната рецепта, като че ли ме притесняват:
-300гр масло, размекнато на стайна температура
-350 гр качествен млечен шоколад(или смесен с натурален)
-3 жълтъка
-150гр пудра захар
Но пък тук жълтъците са сурови, тъй като се добавят един по един към разтопения на водна баня шоколад, като се бърка интензивно, а отделно се разбива маслото с пудрата захар на пухкав крем, смесват се и се разбиват хубаво.

Няма коментари: