Translate

вторник, 19 юни 2012 г.

В храма на кулинарията

Или какво изживяване е да посетиш един от 10-те най-добри ресторанти в света. И не само да го посетиш, а да се насладиш на кулинарните шедьоври на шеф Беноа Виолие-спечелил приза "Най-добър готвач в света" на 56-тото издание на конкурса.
"Големите световни маси"(буквалния превод не звучи толкова добре като "Les GRANDES TABLES DU MONDE")
Шеф Беноа ВИОЛИЕ е поел ресторанта от не по-малко известните си предшественици Жирарде и Роша
Хляба се прави в ресторанта-невероятен, разнообразието е забележително! И така начало:





Benedictines crousti-moelleuses d Avocat Hass au basilic
Gelees ravigotees de Crabe batailleur du Phare de Chassiron en Cogue a l Oscietre Imperial
Beauh Raviolis de Cepes de Bordeaux, dans un fin veloute perle a l huile de noisette du Moulin de Severy
Sole de la Cotiniere facon "Duglere", agrementee de tomates San Marzano semi-confites
Succulentes Petites Lagoustines des Cornouailles, juste saisies au gingembre mele d agrumes corses
И тук по съвет на Клод, който е стар познавач на кухнята на този фамозен ресторант и личен приятел на шеф Виолие, сменихме основното(или както го наричат топлото) плато и ядохме нещо забележително: костен мозък от гръкляна на телето, изключително топящо се в устата и сочно ястие.
Сирената много добре подбрани и поднесени изкусно, със съвети за хляба(различен от този с който почнахме) подходящ за тях(особено голямо впечатление ми направи оня с плодовете в него от горната снимка, който специално със сирената се връзва невероятно), както и за реда по който трябва да се консумират,цитирам по памет: свежи, полутвърди, твърди, но пак си има и други тънкости.
Mille-fruits aux Baies rouges de l Ardeche
Bouchees de Peche de vigne
Сорбе и сладолед, с възможност за избор от разнообразните вкусове.
Сладките за кафето.
"За Петя, няколко открития за вашето удоволствие. С цялото ми приятелство: Беноа Виолие 16.06.2012
Това е едно от двете примерни менюта на майстор Беноа. Тук са описани 10 ястия, но лично аз преброих 15, без да разделям сирената по видове и да броя хляба, и то не един вид...Царско угощение!
Довиждане маестро, благодаря за виртуозния спектакъл!
За нас изкушените от кулинарията да посетим ресторанта на шеф Виолие е както за вярващите да отидат на Божи гроб.

Няма коментари: