Translate

събота, 2 ноември 2013 г.

Кодрит кадир

Отдавна му се каня на този сладкиш ли да го нарека, торта ли? Почти във всеки кулинарен блог го има и не ми беше много интересно, но ми трябваше бърз и ефектен десерт, а уверявам Ви, този е точно такъв, а пък вкусът му няма как да е лош, като се знае от мало и голямо, божествения вкус на крем карамела (мамините неделни шолички още са ми пред очите).

Няма да посочвам източник, защото  във всички кулинарни блогове рецептата е винаги една и съща.

за карамела:
6 супени лъжици захар


за крем-карамела:
800 мл прясно мляко
5 яйца
200 г захар
2 ванилии


за кексовия блат:
1 яйце
100г захар
100 мл прясно мляко
100 мл растително масло
1 пълна ч.л. бакпулвер
100 г брашно
2 ч. л какао


Използвах форма с подвижно дъно, в която карамелизирах захарта и я оставих да изстине. После я обвих с алуминиево фолио, за да не проникне водата, докато пека на водна баня. Разбих съставките за крема и  ги излях върху изстиналия карамел.
С миксер приготвих и кексовата смес и я изсипах внимателно в центъра на сладкиша. Без да разклащате, внимателно поставяте формата в друга подходяща тава и наливате 3-4 см вода. Печете на 180 гр,  55-60 мин . Удивително е да се набллюдава как кексовото тесто изплува и само образува блата.
Преди да обърнете трябва да преседи 12 часа в хладилника. Избрах форма с подвижно дъно, за да ми е по-лесно при обръщането, но може да се използва и кексова, пък и друг подходящ съд.

2 коментара:

Роси каза...

Ммм,красавец е!Много голям при това!
Поздрави!

Keranova каза...

Мерси, Роси! Всъщност има малко шуплички, но както казва една приятелка: "Аз със шупли повече го обичам." Беше големичък, но изчезна за минути...