Translate

вторник, 28 май 2013 г.

Тортичка с рози и крем с халва







За блат „Мадейра”

250 гр. краве масло
250 гр. фина захар
5 яйца
185 гр. брашно
60 гр. самонадигащо се брашно (ако нямате такова използвайте 185+60 гр. обикновено, но прибавете и ½ ч.л. бакпулвер)
2 с.л. прясно мляко
Коняк (или някакъв друг ароматен алкохол) за напръскване ПРИГОТВЯНЕ:
Фурната се загрява до 160°С ( 140°С за фурна с вентилатор). Тавата се намазнява и се облича с хартия за печене.
Маслото се разбива със захарта до получаването на кремообразна смес. Добавят се яйцата едно по едно. Добавя се брашното като леко се разбърква на ръка с лъжица и плавни движения. Накрая се сипва и млякото.
Сместа се изсипва в тавата и повърхността се заглажда добре. Пече се до готовност, като се проверява с клечка дали блата е опечен. След като тавата се извади от фурната, блата се оставя за около 5 мин в тавата и след това се обръща върху решетка за да се охлади напълно.
Блатът е висок и се разрязва на три (за да се реже лесно е задължително да е много добре изстинал, така че може да си го приготвите от предния ден).
Таханов крем: 
300 мл. сладкарска сметана
300 гр. бял шоколад
300 гр. тахан халва

Загряваме сметаната без да я оставяме да завира и прибавяме настърганата тахан халва и начупения на дребни парченца бял шоколад. Бъркаме на много слаб огън до разтопяването на халвата и шоколада и получаването на гладка маса и лекото й сгъстяване. Оставяме да се охлади, покриваме с фолио и прибираме за няколко часа в хладилник още малко да стегне. Преди да го използваме за слепяне на блатовете, отделяме част от него за измазване на тортичката.

Няма коментари: