Translate

неделя, 2 юни 2013 г.

Плодова торта

Вариант 2:



За пандишпанената платка

5 яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 пакетче бакпулвер
1. Отделяме белтъци от желтъци. Разбиваме белтъците на сняг и добавяме към тях малко захар. Разбиваме жълтъците с останалата захар, докато станат на пяна.
 2. Смесваме жълтъците и белтъците. Добавяме бакпулвер към брашното и смесваме с яйчената смес. Разбъркваме непрекъснато с лъжица, докато получим еднородна смес.
 3. Изсипваме сместа в тавичка за печене, в която сме поставили намаслена хартия. Печем платката в топла фурна, загрята на 200 градуса, около 10-15 мин. След изпичане оставяме платката да се охлади и я разрязваме.
 За крема:
500мл готварска сметана
2 1/2 кафени чашки пудра захар
1 ванилена захар
Разбиваме сметаната с пудрата захар и ванилията на гъст крем/лесно става, ако имаме да добавим стабилизатор, но и без него става/.
Сглобяваме тортата, като мажем м/у блатовете със сметановия крем и нареждаме ред плод по избор. В случая съм използвала след първия блат банан нарязан на кръгчета, а след втория киви.
 
За плодовото желе

20 г желатин
500 мл плодов сироп
 Накисваме желатин в студена вода, за да набъбне и след това го разтваряме на водна баня. Смесваме разтворения желатин с плодов сироп. Загряваме сместа на водна баня за 2-3 мин. и я оставяме да се охлади.
 За декорация:
Плодове по избор и според концепцията Ви за декориране на тортата. 
Нарязваме плодове на резени и ги аранжираме, обливаме с желето и поднасяме.

Няма коментари: