Translate

неделя, 30 юни 2013 г.

бананов чийзкейк

В основата са 200 г ситно натрошени шоколадови бисквити, а после става следното:
плънка
500 г извара
500 г банани (чисто тегло без обелките)
250 г кафява захар
сокът на 1 лимон
2 с.л. царевично нишесте
330 мл млечна сметана
2 пакетчета ванилия
200 г бял шоколад
украса
300 г заквасена сметана
20 г кафява захар
натрошени орехи
Трябва ти тавичка с подвижно дъно (24 или 26 см). По нея ще отрежеш кръг от хартия за печене с малко по-голям от нейния диаметър. Направи и няколко рязвания до действителния диаметър на тавичката - така хартията ще прилепне хубаво по стените й, което си е доста важно. След като си я поставил плътно във формата, разстели вътре ситно натрошените бисквити.
В голяма купа сложи изварата, захарта, лимоновия сок, нишестето, сметаната, ванилията, накълцаните на ситно банани и нека разбиването с миксер започне сега. Когато получиш гладка смес, разтопи шоколада на водна баня, прибави го към останалите съставки и остави миксерът да ти докара приятна хомогенност.
Сега изсипи сместта върху вече постланите бисквитени трохи, но го прави внимателно и не от високо.
Пъхай формата във фурната, включи я на 150 градуса и си засечи час и 15 минути - напълно достатъчни кейкът да потъмнее и леко да се надуе. Когато това се случи, отвори вратата на фурната, изключи я, но го остави да изстине в нея. После много, повтаряме, много внимателно и без резки движения го пренеси към хладилника. Остави да стегне за поне два-три часа.
Следва финалната процедура. Когато се е бетонирал достатъчно, отдели чийзкейка от формата - първо ринга, после дъното. Внимателно отстрани хартията и го постави в чинията, в която ще го сервираш. Ако си бил търпелив с престояването в хладилника, проблеми не те очакват.
Сега си направи украсата - сложи захарта в сметаната и разбъркай. Остави така за няколко минути и разбъркай пак. Повтари още няколко пъти, докато захарта се стопи. Изсипи сместта в центъра, с лъжица плавно прибутай към краищата и задебели малко преди тях, точно като на снимката горе. Поръси с натрошени орехи.

Няма коментари: