- 600 гр. течна сметана 35%
- 100 гр. прясно мляко
- 85 гр. захар
- ягодов аромат
- 1 пакетче агар-агар /или 10 гр. желатин на прах или 10 гр. желатин на листа100 гр. вода за желатина/
- ягодов или друг сироп според предпочитанията ви
- пресни плодове
Прясното мляко, сметаната и захарта се смесват в подходящ съд.
Тенджерата се слага на котлона. Загрява се
на умерен огън, при периодично разбъркване, докато сместа заври. Добавя се и агар-агара и се оставя да клокне на тих огън. Ако обаче се използва желатин не трябва в никакъв случай да се оставя да заври. Сваля
се от огъня и веднага се смесва с разтворения желатин. Разбърква се
докато желатина се разтвори в сметановата смес. Ако се ползва алкохол,
есенция или др. също се добавят на този етап. Сместа за панакота се охлажда в съд с вода и
лед. Разбърква се периодично, а когато се охлади на пълно се насипва в малки формички или един общ по-голям съд.Прибира се в хладилник за минимум 3-4
часа. За да извадите лесно от формичките, може да ги потопите за кратко в
съд с гореща вода или просто да отделите крайчетата на панакотата от формичката с помощта на нож (вижте снимката долу). След това се обръща в подходящ за сервиране съд.Може да се залее със сос по желание, да се гарнира с пресни плодове, със сладко или каквото друго ви харесва.!
Няма коментари:
Публикуване на коментар