Translate

неделя, 30 ноември 2014 г.

Oeuf à la coque

Или как едно рохко яйце се превръща в изискано ястие. Да, точно така. Луи Петнайсти е ядял всяка неделя "оeuf à la coque". За тази цел той е започнал да отглежда кокошки във Версай. Защото за "оeuf à la coque" яйцата задължително трябва да са пресни.  Има запазена рисунка на тази тематика  от 16 век. Само го поднесете според всички изисквания, иначе "аристократизма" му ще пострада. И не забравяйте: "оeuf à la coque' се вари точно 3 минути и нито секунда повече. И така:
- 2 яйца
- сол
- може и малко чер пипер , пожелание
- 2 тънки филийки бял хляб
- бучка масло
Яйцата трябва да са здрави и със стайна температура, т.е. извадени поне 1 час преди приготвянето им от хладилника. Сложете водата да заври и внимателно потопете яйцата с помощта на супена лъжица. Водата трябва да ги покрива напълно. Ако се опасявате , че може да се пукнат, добавете във водата 1 с.л. оцет или лимонов сок. Засечете точно 3 минути и след изтичането им извадете яйцата.
Белтъка трябва да се е стегнал, а жълтъка да е напълно течен.
С помощта на остър нож внимателно напукайте черупката и отрежете капаче, но без да я счупите. Важно е да се запази целостта и, което ще ни позволи да я използваме като съдче и да изгребем яйцето до последната хапка с малката лъжичка.
Препечете филийките, намажете ги с масло, нарежете ги на "пръсчета" и ги поднесете към яйцето.
Истинска наслада е да се потапят хлебните пръсчета в рохкия жълтък, леко посолен и подправен със щипка ситно смлян черен пипер.

Няма коментари: