Translate

сряда, 19 ноември 2014 г.

Изпитаните палачинки

- 3 яйца
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 ванилена захар (ако ще са със сладка плънка или поднесени за десерт, ако не, без нея)
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.ч. вода (може и газирана, но съвсем не е задължително)
- 1/2 ч.ч. олио
- 2 ч.ч. брашно
Разбиваме яйцата със солта, захарта и ванилията (ако ще я слагаме!), добавяме прясното мляко, водата , олиото, а най-накрая и брашното, но постепенно не наведнъж и пресявайки го, за да вкараме повече въздух и да станат меки и пухкави палачинките.Хубаво е, ако можете да си приготвите сместа предварително, например 2 часа преди да "изпържите" палачинките.
Намазваме предварително добре загрятия тиган с масло, сипваме 1 неголям черпак от сместа ( количеството зависи и от диаметъра на тигана, както и от това дали искаме палачинките да са тънки и ефирни или по-дебелички) и бързо накланяме тигана последователно на всички страни, така че
сместа да се разнесе равномерно. След като се изпържи от едната страна, което става доста бързо, ако тигана е добре загрят, обръщаме със щпатула или с онова тъй любимо на децата подхвърляне и
пържим и от другата страна. Пожелание можем да намажем , веднага след изваждането, още горещата палачинка допълнително с масло.
Класическия пълнеж за палачинките е конфитюра, но особено любими са ми и със слайсове шунка и топено сирене. Няма да се впускам подробно в възможните варианти за гарниране, защото те са неизброими.

Няма коментари: