Translate

неделя, 23 ноември 2014 г.

Крем супа от целина

- 1 голяма глава целина
- бялата част на два стръка пресен лук
- 2-3 скл чесън
- 1 л. зеленчуков бульон
- сол
- бял пипер
- бучка масло
За поднасяне:
- по 1с.л. заквасена сметана
- по 1с.л. зехтин
За крутоните:
- бучка масло
- мащерка
- 3 тънки филии хляб
Нарязваме бялата част на лука на много ситно, пресоваме чесън,  а главата целина обелваме и нарязваме на кубчета. Сваряваме много добре всичко това във 1 л. вода, в която сме разтворили две кубчета зеленчуков бульон.
Пасираме, подправяме със солта, белия пипер и маслото.
Връщаме на котлона да се довари и посгъсти, не повече от 3-4 мин. 
Но какво е крем супа без крутони. Нарязваме филийките на малки кубчета, подправяме ги с  мащерката. Загряваме добре тигана, разтопяваме в него маслото и сипваме хлебните кубчета. Пържим до покафеняване, като внимаваме да не прегорят.
Сервираме всяка порция с лъжица заквасена сметана, леко полята с лъжица зехтин и
 поръсена с крутони.
 P.S. Всеки път си мисля, че трябва да започна с броя на порциите и всеки път го пропускам, ноооо по-добре късно, отколкото никога:
С гореизброените продукти се получават от 3 до 4 порции, в зависимост от големината им.
Публикуване на коментар