Translate

понеделник, 3 ноември 2014 г.

Лесен вариант на известната тиквена супа

 Есен е. Сезона на тиквите. Всичко се върти около тях. И празниците, и ястията. Моята майка отглежда в градината си едни гигантски екземпляри, та по това време на годината обикновено правим бригада за прибирането им.
Но тъй като сега съм далече от мамината градина, си купувам една малка тиква с главна цел да изпробвам един лесен метод на изпичане, за който научих наскоро. Поставям тиквата в тава с един пръст вода в нея,
включвам фурната на 200 гр и пека 1 час. Обърнах я веднъж, но мисля, че и без това може да се мине.
Тъй като беше вечер, а и не си представях да беля горещата тиква, я оставих във фурната
до сутринта. На места
кората се беше отделила, като я разрязах на две половини. Помогнах си с нож, там където се налагаше, но в общи линии беше много лесно обелването, така както и очаквах. Та значи целта да се избегне борбата по нарязването на твърдия плод беше постигната.
Едната половина, обелена и нарязана на парчета посипах със смлени орехи и полях с течен мед.

Другата половина пасирах и използвах за направата на крем-супа:
- 400 г тиква
- 1 кубче бульон
- 1 картоф
- 1 малка глава лук
- 1 скл чесън
- сол
- черен пипер
- щипка индийско орехче
- щипка къри пожелание
- 100 мл течна сметана
- 50г масло
- заквасена сметана, по 1 с.л. лъжица за всяка порция
Обеления и нарязан на малки кубчета картоф сварих заедно с настъргания лук, пасирания чесън и булюна в вода, толкова че да остане приблизително 500 мл след сваряването на зеленчуците. Добавих към тиквата и продължих да пълното изчезване на всякакви парченца. 
Подправих на вкус със солта, ситно смления черен пипер, индийското орехче, кърито, а накрая и маслото и течната сметана. Върнах на котлона отново да заври. При сервирането към всяка порция се добавя лъжица заквасена сметана.

Няма коментари: