Translate

неделя, 16 ноември 2014 г.

Супа от френска зелена био леща

Зелената леща е най-скъпия сорт леща. Тя се отличава с лекия си привкус на ядки и високо съдържание на фибри. Затова е и особено полезна. Преди се е отглеждала само по вулканичните хълмове на Централна Франция, но вече е широко разпространена. 
- 1 ч.ч. леща
- 1 глава ситно нарязан лук
- 10-тина скилидки чесън
- 2-3 моркова, обелени и нарязани на кубчета
- сол
- черен пипер млян
-  1 ч.л. мащерка (може и чубрица, много върви, ама нали е френска...)
- 5-6 с.л. доматено пюре
Слагаме лещата да се свари, заедно с лука, чесъна и морковите. Варим според указанията на опаковката, от опит споделям, между 20 и 30 минути. Накрая подправяме със солта, черния пипер, мащерката и доматеното пюре. Захлюпваме и оставяме около 1/2 час.
Сервираме с лъжица заквасена сметана, полята с тънка струйка зехтин екстра върджин.

Няма коментари: