Translate

петък, 31 октомври 2014 г.

Coquelet au four / Петле на фурна

Тези петленца, които ние в България почти не употребяваме, са изключително популярни и предпочитани във франкофонския свят. Аз имах известни опасения за изпичането им, в смисъл дали няма да останат жилави, но напразно съм се притеснявала. Изпичането им става, като на пилетата и са изключително вкусни и крехки. Попаднах на специална таблица, която ни ориентира, като се има в предвид, че петлетата трябва да са до 500г, над този грамаж вече не са coquelet. 
Печене при 200 градуса с вентилатор:
грамове     минути
  300              18
  400              24
  500              30
  600              36
  700              42
Или извода е по 6 минути на 100 г. За моите две петлета всяко, от които по 460 г ми бяха достатъчни 57 мин.За да се провери дали са да добре изпечени се забива клечка в най-месестата им част, при което сока, който изтича трябва да е бистър.
Продукти:
- 2 петлета по 450-500 г
- 3 с.л. зехтин
- сол
- черен пипер млян
- 2 скл пресован чесън
- клонки розмарин, мащерка и пожелание естрагон
- 2 бучки масло, колкото орех
- вода (може да се замени с вино или бира)
Разбъркайте зехтина със солта, черния пипер, чесъна и намажете добре петлетата от всички страни.
 В кухините им поставете клонките свежи подправки и бучките масло.
В тавата налейте 2 пръста вода  или каквато течност сте си избрали, като по време на печенето може да се налага да доливате, но умерено, така че хем да не остава без течност съда, хем накрая соса да е достатъчно концентриран и питателен.
Печете в предварително загрята фурна, 20 мин с гърба нагоре, после обърнете за останалото време от другата страна, като не се колебайте по време на печенето да обливате със соса. След изваждането покрийте с фолио ( ако искате да останат хрупкави не покривайте) и оставете 10 мин да отпочинат. Сервирайте с гарнитура пожелание.


Няма коментари: