Translate

петък, 31 октомври 2014 г.

Салата от цикория с Рокфор

Вече съм писала за този удивителен зеленчук андив или шикон, както го наричат в Белгия, където е най-популярен и масово отглеждан. У нас , мисля, си го наричаме цикория. Леко горчивия му вкус го прави малко по-труден за възприемане от несвикналите и особено от децата. Малък трик за отстраняване на леката му горчивина ( която аз, като една отявлена почитателка на белгийския начин на хранене, харесвам ) е да се накисне във вода с малко оцет за половин час.

Продукти:
- 4-5 цикории
- лимоновия сок от 1/2 лимон
- 2 щипки ситно смлян черен пипер
-  2 с.л.орехи, нарязани или смлени в случая при мен
- 100 г рокфор
- няколко стръка сибулет, пожелание
Да не забравя да Ви предупредя: не слагайте сол, рокфора е много солен.
Нарежете листата на цикорията, като веднъж ги разполовите по дължина, а после 2 или три пъти на широчина.
Сложете ги в подходящия за поднасяне съд, поръсете ги с лимоновия сок, ситно смления черен пипер, ядките и ситно нарязания сибулет,
Най-отгоре натрошете рокфора. Залейте със зехтина и поднесете като салата или основно ястие, ако е придружен с препечени филийки.

Няма коментари: