Translate

неделя, 20 октомври 2013 г.

Хрупкава френска багета

Останали сме без хляб, а ходенето до магазина не ми е в плановете днес. Я да взема да замеся нещо, което не съм правила до сега. Например на багетите отдавна им се каня, отнемат много време, но днес е почивен ден и мога да си ги меся на интервали, докато си следвам другите планове. И така:

-11 гр суха мая
-500 мл топла вода
-1с.л. сол
-1 к.л. захар
-850 гр бяло брашно (качеството винаги има значение)

Разтваряте сухата мая в топлата вода в голяма купа, заедно със солта и захарта. Постепенно добавяте и брашното, пресявайки го и бъркайки с дървена лъжица до хомогенизиране.

Оставяте да почине 20 мин, след което изсипвате сместа върху набрашнена повърхност и месите около 5 мин. Омазнявате купата, връщате тестото в нея, покривате я с кърпа и поставяте във фурната, включена на 50 гр с въртящ въздух. Разбира се може да го оставитв да втасва на стайна температура, но отнема много повече време.

След като втаса го премесвате върху набрашнена повърхност, сгъвайки го на плик. Отново го оставяте да втаса, разделяте го на 4 равни части, от които оформяте фитили, правите прорези и поръсвате с заревично брашно. Подреждате ги в тава, на разтояние една от друга, връщате в 50 градусовата фурна и изчаквате да удвоят обема си, след което я засилвате на 220 гр за не повече от 15-20 мин, като ги наблюдавате да не прегорят.
Намалявате фурната на 100 гр и ги оставяте още около 25 мин. След като изключите ги оставете на леко отворена врата около 10 мин. Е, купуването им от магазина със сигурност щеше да стане по-бързо... Когато синът ми беше малък и живеехме близо до една великолепна хлебарница("Chez Antoine" ), за която вече съм разказвала, наред със забележителния печен на камък други видове хляб, купувахме и багети.
Буквалния превод от френски на baguette е пръчка, пръчица. Та въпросните пръчки преди да бъдат изядени, бяха използвани за сражения между малкия палавник и баща му. Баба ми, едно време, щеше строго да каже: "Не си играй с хляба...", но на мен ми доставяше удоволствие да гледам как се забавляват и превиват от смях.

1 коментар:

Роси каза...

Супер багети,идва ми да грабна едничка!А патладжанената лазаня по-назад е убийствена!Пожелавам успешна нова седмица!