Translate

петък, 18 октомври 2013 г.

Патладжанена лазаня

Рецептата е на моята съименичка, която аз много харесвам: 
http://petiastiffler.com/wordpress/?p=942
7-8 порции

Необходими продукти:

1,5 кг патладжан
400-500 г моцарела
120-150 г настърган пармезан
1 голяма консерва домати 800 г (или около 1 кг пресни)
4-5 с.л. зехтин
3-4 скилидки чесън
 
сол, черен пипер и риган на вкус
олио за запържване на патладжаните

Начин на приготвяне:

1.  Патладжаните се нарязват по дължина на тънки филии (около 0,5 см). Посоляват се и се оставят за 1 час в гевгир да се изцедят. Изтръскват се върху кухненска хартия или кърпа от капките и се изпържват до полуготовност в малко
мазнина.
2.  Доматите се пюрират или нарязват на много ситно, като преди това се обелват и изстискват леко, за да се отстранят семките. Пържат се със зехтина около 30 минути, към края се добавят счуканият чесън, сол, черен пипер и риган.
3.  Моцарелата се нарязва на тънки шайбички.
4.  В тава, с високи стени (приблизителен размер 29 на 20 см) се сипват 3-4 с.л. доматен сос, върху него се нарежда плътен ред патладжан, пак доматен сос, шайбички моцарела, 1 с.л. пармезан, отново ред патладжан и така до края. (Нареждайте един ред патладжан по дължина, един ред по ширина, за повече стегнатост. Разпределете добре продуктите, за да ви стигнат до края.) Получават се 4-5 реда.
5.  Най-накрая се завършва с доматен сос и остатъка от пармезана.
6.  Лазанята се пече в предварително затоплена фурна – 1ч на около 150°С.

1 коментар:

Люси каза...

Ох, ще ме удавиш в собствените ми лиги :) Колко много обичам сирена, а в тази рецепта има в изобилие. Изглежда невероятно и аз се радвам, че си се върнала в кухнята :) Поздрави!