Translate

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Рамстек с лук върху канапе

Отдавна мечтая да направя един истински класически рамстек с лук, но затова е необходимо правилното месо, а то е говеждо от горната част на бута, с превъзходно качество.
Връщайки се от ваканция, откривам , че нашия добър приятел Клод, който някога е започнал своята кариера като месар (макар след това неговия прословут бизнес нюх да го е отвял в съвсем друга посока) и до ден днешен е запазил невероятния си усет и познания в тази сфера, ни е доставил едно умопомрачително парче рамстек.
Тутакси забравям за намеренията ми да ставам вегетариянка, на които мисли ме навя моята мила и дългогодишна приятелка, отявлена веганка и запрятам ръкави. И така:

-800гр  рамстек
-краве масло
-сол
-черен пипер
-8-9 глави лук
-брашно 1-2 супени лъжици
-малко олио, при необходимост

-4 филии(или колкото порции искате да оформите) тостерен бял хляб
-2 яйца (може и едно да Ви стигне)
-щипка сол
Нарязвате месото напречно на влакната на филии с дебелина 1 см. Изпържвате го в маслото, първо от едната, а после и от другата страна, посолявате и намилате с мелничката по малко чер пипер върху всеки стек,
подреждате парчетата керемидообразно в затоплен съд, покривате с фолио и прибирате в преварително загрята на 80гр фурна.
Нарязвате лука на филии (първоначално сметнах, че 1 кг лук е страшно много, но уверявам Ви не е така, защото задушен в маслото, той добива невероятен вкус, който напомня на онази забележителна френска лучена супа и всички му се нахвърлят с настървение) и го разделяте на кръгчета, леко посолявате, слагате в сух найлонов плик, поръсвате брашното, раздрусвате хубаво да се полепи равномерно по лучените кръгчета и изпържвате в

същата мазнина. в която сте пържили месото, като добавяте малко олио , ако е необходимо. Разпределяте лучения деликатес върху стековете и връщате в топлата фурна. Панирате хляба с разбитите яйца и поднасяте, като слагате във всяка чиния канапе, върху него рамстека с обилно количество от задушения ухаещ лук. Съвършенство. Дори без удивителна е категорично.

3 коментара:

Роси каза...

Оха,ох,каква гледка!Страхотно ми звучи рецептата и благодаря за идеята за паниране на лука в брашно,не съм го правила така,ще опитам!Хубав петък и уикенд!

Люси каза...

Здравей Петя, това едно много любимо ястие и много се радвам, че сподели рецептата с нас!

Keranova каза...

Роси, Люси, и аз Ви благодаря за добрите думи. Да знаете само колко стимулиращо ми въздействате. Пак съм в кухнята !