Translate

вторник, 22 октомври 2013 г.

Бананов сладкиш

Исках да направя банановия хляб, но като видях че трябва да пасирам бананите и се разколебах. Н е знам защо идеята да мачкам хубавия плод на пюре не ми допада. Така попаднах на този сладкиш, по-скоро не точно на този, защото го промених според продуктите, с които разполагах. И така:
-5  банана
-200 гр захар


-4 яйца
-1 щипка сол
-200 гр захар
-50 гр масло( или маргарин)
-200 мл прясно мляко
-250 гр бяло брашно
-100 гр царевично брашно
-1 бакпулвер


Карамелизирате първите 200 гр захар на дъното на тавичката и нареждате върху карамела обелените и нарязани на напречни половини банани. Разбивате белтъците на сняг с щипката сол, а жълтъците на крем с останалата захар и размекнатото масло, а после и прясното мляко. Смесвате сухите съставки ( бялото и заревичното брашно+бакпулвера) и ги добавяте към течните, бъркайки с миксера.
Накрая постепенно размесвате с тестото и белтъчния сняг, като бъркате със шпатула само в едната посока. Изсипвате сместа върху карамелизираните банани и печете на 180 гр с въртящ въздух 35 мин, изключвате градусите и оставяте още 10 мин само на въртящия въздух. Обръщате сладкиша в поднос. Наливате малко гореща вода в останалия в тавата карамел и след като сладкиша изстине и го нарежете, поливате с получения сироп по прорезите.

Няма коментари: