Translate

четвъртък, 10 май 2012 г.

Тирамису(8-мо място в топ 10)

-500гр маскарпоне
-5 яйца
-50мл Бейлис
-50мл Амарето
-200гр захар
-3 кафета(неподсладени)
-3 пакета бишкоти"Савоярди"

Всички продукти, които използвате трябва да са със стайна температура.
Разделяме жълтъците от белтъци-
те и ги разбиваме със захарта до побеляване, добавяме ликьорите, а след това и маскарпонето, раз-
бъркваме до получаване на гладък крем.
Разбиваме белтъците до получаване на твърд сняг и ги прибавяме внимателно към крема, като бъркаме само в една посока.Започваме да редим бишкотите, обикновено в правоъгълен съд,
 като ги топим хоризонтално в студеното кафе, като внимаваме да не прекалим и да се разпаднат, заливаме ги с крема и така нареждаме 3 реда, завършваме с крем, поливаме обилно и наръсваме също обилно с какао на прах през цедка(така става най-равномерно).
Според оригиналната рецепта
какаото се поръсва малко преди поднасянето, така става по-красиво, но има вероятност някой да се задави, защото праха на какаото дразни гърлото.
Въобще тази рецепта не претендира за оригиналност(оригинала е с така наречения крем"забаьоне"), но е многократно изпробвана и одобрена .Преди да се консумира тирамису престоява минимум 12 часа в хладилника.




 

Няма коментари: