За блата:
-2 яйца
-12 с.л.захар
-6с.л.олио
-6с.л.кис.мл.
-1 бакпулвер
-20с.л.брашно
-1 ванилия
Разбивате яйцата със захарта до побеляване, добавяте олиото и кис.мл., а след това постепенно брашното с бакпулвера и ванилията в него.Изсипвате сместа в тава застлана с хартия за
печене и печете в предварително загрята на 200гр фурна, като проверявате с клечка за зъби дали е изпечен.
След като изстине разрязвате на две хоризонтално.
За крема "банофи"(дулсе де лече"или"конфитюр дьо ле"):
-3кутии подсладено кондензирано мляко, което варите в продължение на 1час, както си е в кутиите в тенджера с вода, като
внимавате водата да не изври, а през зялото време добре да покрива кутиите.
Съветвам ви да ги сварите вечерта преди сглобяването на тортата и да ги оставите да си изстинат в тенджерата до сутринта(поне аз винаги съм правила така и е изпитано от мен).
Ще ви трябват 10-тина или повече банана, нарязани на кръгчета, точно преди сглобяването за да не потъмнеят.
За крема маскарпоне:
-500мл маскарпоне
-250мл течна сметана
-50мл Бейлис
-50мл Амарето
-200гр захар
Разбивате маскарпонето, което сте оставили на стайна температура поне няколко часа със захарта, добавяте ликьорите и предварително разбитата до сгъстяване сметана и бъркате до окончателното хомогенизиране на сместа.
Сглобяване на тортата:
Поставяте единия блат в достатъчно голям поднос и го намазвате с едната консерва дулсе де лече.Тъй като тофито е доста гъсто и доста остава по стените на кутията,
наливате в нея вряща вода и обирате остатъка хубаво да се разтвори.След това с помощта на вилица надупчвате намазания блат, а в дупките наливате течността така че да се сиропира, като не прекалявате, защото той ще си поеме влага и от кремовете.Отгоре нареждате плътно кръгчета банани.Поставяте и втория блат и повтаряте процедурата, като използвате 2-те консерви банофи, защото намазвате тортата и отстрани.След като я облепите с банани, нанасяте със шпатула
маскарпонето, заглаждайки го максимално добре, като накрая я топите във вряла вода.
По ръбовете на тортата наредете червени розички(вижте публикацията"Как да си направим червени рози"), от които се спускат зелени листа по страните на тортата.Другия вариант е просто да облепите страните и с филирани бадеми.
Няма коментари:
Публикуване на коментар