Translate

петък, 4 май 2012 г.

Дивеч(сръндак или глиган)


За маринатата:
-1л червено вино
-100гр оцет(не много силен)
-1голяма глава лук, в която сте забили 4 карамфилчета
-2 дафинови листа
-1скл чесън
-1с. л.черен пипер на зърна
-1с.л.мащерка(прясна или суха)
-малко розмарин
-1морков
-няколко шлюпки хвойна

Може и праз, и целина, но не задължително.Всичко това се завира и охлажда добре преди да се излее в/у месото, след което се оставя на хладно м/у 2 и 5 дни, като не се използва пластмасов съд (мисля и метален не) и маринатата трябва добре да покрива месото.
Изсипете месото в цедка(гевгир) и запазете течността на маринатата, извадете месото от подправките, подсушете го с домакинска хартия и го поръсете с малко брашно.

Пържете месото в сгорещена мазнина(желателно фъстъчено олио-ехеее, че от къде да го взема, май имам орехово), на няколко порции, пожелание можете да намажете предварително тигана с коняк .Сложете изпърженото месо в тенджера, залейте го със сока от маринатата, посолете. Добавете и мазнината от пърженето.Задушавайте 2 1/2 часа на тих огън(ако е необходимо доливайте вода), може евентуално да добавите смлян черен пипер.

Варианти(според мен по-точната дума е изгъзици):
-може да добавите малко ликьор от касис в соса
-или малко сладко от боровинки
-или малко Порто
-или малко сметана в края на готвенето.

Няма коментари: