Translate

събота, 31 май 2014 г.

Френска селска торта вариант К

За тази торта се подготвям психически много време, а и доста време се оказа и физически....Трябва ми за неделя, а започвам да я правя в сряда ! Както си и предполагах, имах не малко ядове с разточването на блатовете, които, слава богу, могат да се приготвят няколко дни предварително, а ако искаме дори и по-рано, и даже да се замразяват. Като първоизточник използвах ето тази рецепта:
 http://www.kaneia.com/topic/4/recepta-za-frenska-selska-torta#page=1
Защо се насочих към нея ли? Мисля, че защото ми се стори най-икономична. Ама тя икономията изисквала жертви... Беше ми трудно да разточа от  85гр тесто блат, признавам си. Голяма борба падна. Накрая започнах да ги разточвам направо върху хартията за печене, за да не се налага да ги премествам. Кухнята е с доста дълги плотове от четири страни, но ми се оказа тясна и накрая се озовах и в пералното помещение ! Навсякъде беше покрито с тави и сурови или вече изпечени блатове... Все пак успях да разточа цели 9 броя.
И така:
Блатове:
  1. Яйце – 1 брой
  2. Захар бяла кристална – 150 гр.
  3. Маргарин – 50 гр.
  4. Мед – 2 с.л.
  5. Сода – 2 ч.л.
  6. Брашно – 400 гр (на мен ми отиде повече, при измесването добавях)
  7. Прясно мляко – 200 мл
Разбиват се яйцата и захарта, после бавно се добавят млякото, меда, содата и маргарина. Получената смес се вари на бавен огън до получаването на златист цвят около 30 минути. Докато е още топла сместа се сипва брашното и се омесва.
От полученото тесто могат да се оформят 7-9 топки, всяка с тегло около 85 гр. Всяка топка се разточва на много тънка кора с диаметър 28-30см(моите са с диаметър 26см), дебелина 3мм и се пече. За една торта се използват само пет от блатовете(аз използвах всичките).
Крем:
  1. Заквасена сметана – 900 мл
  2. Захар бяла кристална – 10 с.л.
  3. Орехи – 200 гр
На ръка се разбъркват сметаната и захарта и се намазва всяка кора, след което се посипва с орехи.
Тортата се прави само с 5 (пет) блата!
Така приготвената торта се увива във фолио и се оставя 5 часа да зрее при температура от 0ºC до 5ºC.
  Нали предупредих в заглавието, че това е Френска селска торта вариант К ?
Тъй като тук няма от нашата Бг сметана с възкиселата жилка (сиг от бациликус булгарикус), а и заквасената сметана е сладка, използвах за крема:
- 500 мл течна сметана, разбита на гъст крем с 200 гр захар, 1 ванилия и 2 фиксатора
Към нея прибавих:
- 400 гр заквасена сметана, разбита с 100гр захар, към която прибавих 100гр гъсто кисело мляко с висок процент масленост
Тъй като вече смятах да използвам всички блатове, а не само 5, както препоръчва първоизточника,
защото ми трябва голяма торта,  реших, че този крем няма да ми стигне, още повече, че блатовете ми приличаха на подметки и трябваше видимо добре да се напоят от крема. Та затова реших да редувам кора, пласт сладкарски крем(приготвих половин доза по ето тази рецепта http://petyakeranova.blogspot.ch/2012/12/blog-post.html, като замених брашното с нишесте, за да стане по-лек ), кора, пласт сметанов крем и

отгоре да ми остане достатъчно количество от сметановия да покрия добре тортата. Някъде между пластовете намазах и с конфитюри, заедно с крема (един път с ягодов, друг път с боровинков), а на един ред поръсих обилно накиснати в коняк стафиди). На останалите редове порисих смлени бадеми (а забравих да кажа, че вместо орехи използвам смлени бадеми). Уф, сега остана да я разрежем, като дойдат гостите. Следващия път ще направя истинска Френска селска торта.

1 коментар:

Люси каза...

Петичка, много хубава торта! Ако щеш вярвай, но досега така и не съм я правила тази прословута френска селска торта. Така като гледам твоята апетитна фотосесия обаче, може би и идва реда :) Поздрави!