Translate

неделя, 11 май 2014 г.

Печени пилешки бутчета в провансалски подправки

Рецептата е много сполучлива и не мога да устоя да я имам в блога си, макар да е почти изцяло взаимствана от http://marcela-home.blogspot.com/
- 6 цели пилешки бутчета+4 копанчета(е ми така им викахме, като бяхме деца)
- 2 с.л. зехтин
- 1 и 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер, прясно смлян
- щипка къри
- щипка лют червен пипер
- 2 с.л. herbes de provence ( съдържат риган, розмарин, мащерка, босилек)
- 5 скл. пресован чесън
- 2 малки лимона 
- 100 мл бира
 - 100 мл вода за доливане
 - 10-тина зелени маслини без костилки
 
Смесват се всички по подравки със зехтина, чесъна  и сока от единия лимон. 
С помощта на четка се намазват бутчетата от всички страни, нареждат се в тава, на дъното на която сме наляли бирата+30мл от водата, като останалата я доливаме при нужда по време на печенето, внимателно отстрани, за да не отмием подправките. Тавата се запечатва добре с фолио, слага се във фурна, загрята на 25огр с въртящ въздух за 10 мин, след което температурата се намалява на 180гр и се пече 30 мин. 
Внимателно се отстранява фолиото, добавят се нарязаните на колелца маслини, лимона, обелен (кората е обработена с консерванти и придава горчивина) и нарязан на полумесеци  и се запичат на 250 гр,  до получаване на приятен загар, при мен отне още 20-тина мин. Сосчето също е много вкусно.

Няма коментари: