Translate

неделя, 11 май 2014 г.

Ориз с коприва

- 1 ч.ч. ориз (в случая съм използвала Балдо)
- 2-3 с.л. олио
- 1 глава кромид лук, настърган
- 1 ч.л. сол
- черен пипер на вкус
- 2 ч.ч. вода
- коприва на око



Копривата я набрах от двора. Пробвах без предпазни средства, но тя бързичко ме жулна, затова нахлузих ръкавиците и не ги свалих, докато не отстраних листата от дръжките с помоща на ножица. Натопих ги в студена вода, за да ги измия, отцедих ги в гевгир,
върнах ги в купата и ги попарих с вряща вода. Вече са безопасни,
пробвах лекичко, за да се убедя.
Запържих ориза в олиото, добавих лука, посолих, поръсих със смления черен пипер, прибавих и попарената коприва, предварително изцедена от горещата вода,

разбърках добре и залях с водата. След като заври, разбъркайте, захлюпете и оставете да покъкри на слаб огън (моя е с 9 степени и използвам 3-та) 15 мин, но понеже зависи от вида на ориза, може да поглеждате кога ще абсорбира водата.

Няма коментари: