Translate

неделя, 25 май 2014 г.

Свинска кавърма, диетична

Понятието "диетична" в случая е доста условно, доколкото може да бъде диетично свинското месо, макар и без мазнина.
1кг 200 гр. свинско месо, почистено от мазнини
5 гл. лук, нарязани на едро
400 гр. гъби
3 домата, обелени и нарязани на кубчетас
1/2 ч.ч вино (пожелание)
1 пиперка
сол
черен пипер, млян
чубрица
За поливката:
3 яйца
500гр нискомаслено кисело мляко
сол
черен пипер, млян
див лук, ситно нарязан, за поръсване
Слагате нарязаното на средно малки парчета свинско месо в сух дълбок тиган или подходяща тенджера и го задушавате само в собствената му мазнина.

Когато покафенее го заливате с вода, колкото да го покрие и го оставяте да покъкри, докато омекне. Добавяте гъбите, нарязани на филийки, лука, доматките, пиперката, нарязана на ивички, сол на вкус, като имате в предвид, че ще посолите и заливката, черния пипер, чубрицата и виното, ако искате да не сте пък чак толкова диетични. Премествате сместа в подходящ за фурна съд, запичате.
През това време приготвяте заливката от разбитите яйца, киселото мляко, сол, не повече от 1/2 ч.л. и черен пипер на вкус.
Разнасяте я с лъжица върху вече готовото месо и
връщате във фурната колкото да стегне, ако искате и повече, но внимавайте да не стане сухо месото. Поръсваме с дивия лук за разкош.

Това ястие върви с картофено пюре, ориз, варени картофи, но ако искаме да останем верни на досадната тема "диетично" го поднасяме просто с една богата (не на мазнини) салата.

Няма коментари: