Translate

неделя, 25 май 2014 г.

Пълнени кюфтета с моцарела

1 кг.кайма
1 глава .кромид лук
2 бр.яйца
1/2 вр.магданоз пресен
2 гр.черен пипер млян
1/2 ч.л.кимион
1 ч.л. чубрица (мащерка)
около 300 гр моцарела , от която ми остана малко и я нарязах на парченца, които разпръснах около кюфтетата, така, че образувалия се сос на снимката е от нея, разтопена и смесена със сока, изтекъл от каймата
 
  • Каймата се смесва с яйцата, настъргания на ренде лук, черен пипер, магданоз, мащерката  и кимиона
  • Сместа се оставя да отлежи около час в хладилника в купа, покрита с фолио или капак
  • Оформят се кюфтета от 60 до 100 гр кайма, но не по малко, за да може да се разточи достатъчно голяма елипса и да се захлюпи. Като се разточи елипсата
    по показания на снимката начин, с помощта на точилка,
    в средата се поставя резен моцарела и
    се захлюпва, оформяйки мида, чиито краища се притискат, за да не се отвори. Намазват се със зехтин, чрез натопена в него четка и се подреждат в намаслена тава
  • Върху всяко кюфте може да се сложи резенче домат, което аз не направих, но мисля че ще станат по-сочни с него и поръсено с малко зехтин.

  • Кюфтетата се пекат на 200 С до готовност, но кратко, за да не изсъхнат
  • поднасят се с листенца пресен босилек или магданоз(поради липса на такива съм ги поръсила със сухи провансалски подправки:смес от  риган,, босилек, мащерка и розмарин) и салата според сезона.
Публикуване на коментар