Translate

неделя, 1 юни 2014 г.

Малка торта зебра

За блата на тази торта използвах рецептата за кекс зебра, като приготвих половин доза, защото ми трябваше малка торта. Ще започна с уточнението, че всички продукти трябва задължително да са със стайна температура, особено за кремовете.
-225 г брашно
 -3 яйца  
-190 г захар 
-210 мл прясно мляко 
-185 мл олио
- 1 1/2 ч. л. бакпулвер
- 3 ч. л. какао
Не сложих аромат, защото имах намерението да сиропирам със сироп с коняк. 
За сиропа:
- 100 мл вода
- 100 гр захар
- 50 мл ароматен коняк
За масления крем:
- 100 гр крема сирене
- 100 гр масло
- 100 гр пудра захар
За белтъчния крем:
- 2 белтъка
- 6 с.л. пудра захар
- 1ч.л. лимонов сок
За шоколадовите люспи:
- 100 гр черен шоколад 
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, около 10 минути с миксер. Прибавя се олиото, на тънка струйка, при постоянно разбъркване с миксера. Към сместа се наливат 190 мл от млякото. Добавят се брашното, пресято с бакпулвера и се разбърква внимателно с миксера. Кейковото тесто се разделя на две. Към едната част се прибавят какаото , а другата се оставя бяла.  Към какаовото тесто, което се получава малко по-гъсто, се налива останалите 20мл мляко, за да станат двете смеси с еднаква консистенция.
На дъното на малка кръгла тавичка е диаметър около  см се поставя широка лента  от хартия за печене по средата(правя го да се презастраховам да не се разчупи при изваждането) и цялата тавичка се наназва с олио и поръсва с брашно. В центъра на формата се слага 1 голяма лъжица от бялото тесто, а в центъра на белия кръг - 1 голяма лъжица от кафявото. Така се редуват двете смеси, докато тестата свършат. Не трябва да се бърка или да се спира редуването им
. Аз малко съм се разсеяла тук де.
Блатът се пече в загрята на 180 градуса фурна,  за около 45 минути. Охлажда се и се разрязва на три блата, като най-горния е неправилен, заради надуването при печенето и него го отделяте. Другите два, които сте се постарали да отрежете максимално равни , се сиропират леко със спринцовка без игла (не е задължително) с горещия сироп, приготвен като към водата прибавите захарта, варите , бъркайки до пълното и разтваряне, оттегляте от котлона и добавяте коняка. Може да не се наложи да използвате цялото количество.
Приготвяте масления крем като разбивате мекото масло със захарта на пухкав крем, добавяте и мекото крема сирене и отново разбивате да се смесят добре. Към получения крем добавяте начупения на едри парчета трети неравен блат, разбърквате внимателно и го намазвате върху първия блат. Отгоре захлюпвате с втория блат.
Приготвяте белтъчния крем като разбивате белтъците със захарта и лимоновия сок да се сгъстят, така че като обърнете форната да не падат  и намазвате равномерно тортата отгоре и отстрани.
Разтапяте шоколада на водна баня,
нанасяте го с четка тънко и равномерно върху хартия за печене и го оставяте да изсъхне, след което го нарязвате на ленти с остър нож и го изстъргвате от хартията. Той ще се начупи, но още по добре. Съвсем не е задължително всички парченца да са цели.  Пръсвате тортата от всички страни и поднасяте, не е необходимо да преседява, даже е желателно да се консумира по-бързо.
P.S. Над крема с парчетата блат вътре наредих един ред нарязан на колелца банан. Допълва и придава много приятен вкус. 

Няма коментари: