Translate

вторник, 3 юни 2014 г.

Меденки с шоколад


1. 2 яйца
2. 1 ч ч олио
3. 1 ч ч пудра захар
4. 1 к.ч.мед
5. 1 ч.л. сода за хляб
6. 1 ч  л канела, така диктува класиката, но аз слагам 1 ванилия на мястото на канелата, тъй като някои от моите домашни любимци не е обичат
7. брашно колкото поеме (около 0,650 кг)
 
Започваме с  разбиването на яйцата и олиото. Добавяте пудрата захар(првя ги и с обикновенна кристална захар) и меда и отново разбивате много старателно.
Пресявате брашното и заедно със содата и канелата го добавяте лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка бъркайте с миксера , а след като се получи тесто го извадете от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването е необходимо около 650 г брашно, но по-добър критерий е лепкавостта на тестото, то трябва да се отделя лесно и да не остава по ръцете.
  Готовото тесто  разточете дебело (дебелина около 1 см) и използвайте чаша с подходящ диаметър, за да изрежете кръгчета.. За да се получат , тестото трябва да не е разточено много тънко, защото в противен случай няма да можете да ги отделите от работния плот.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене около 10 мин, но тъй като все пак всеки си познава фурната, гледайте да порозовеят без да се препичат.
Исках моите меденки максимално да се приближат до онези, които си купувахме на връщане към къщи, след училище от сладкарница "Ален мак" (че как иначе да се казва една сладкарница по оново време , т.е. през седемдесетте ), затова реших да ги потапям до половината в раз
 топен шоколад.
За глазурата
- 100 гр шоколад
- 1с.л. масло
 - 2 с.л. течна сметана
Разтопете на водна баня начупения на парченца шоколад, заедно с маслото и сметаната. Потапяйте изтиналите меденки до половината в течния шоколад и ги нареждайте върху решетка да съхнат. Установих, че им отнема доста време, но все пак си изсъхват много добре. Ако останат де... Но има голяма вероятност, защото стават много на брой.

Няма коментари: