Translate

вторник, 3 юни 2014 г.

Лондонски сладкиш

И аз на свой ред да се отчета с този фамозен сладкиш. На мисълта за направата му, ме наведе мой съученик, споделяйки за обед у майка си и разказвайки ми за *още един от нейните кулинарни шедьоври*. Нали знаете, всяка майка и баба си има своите ненадминати постижения в кухнята, за които си спомняме до края на живота си, не само като вкус, но и като емоция, топлина и обич... Ух, пак се увлякох в емоциите, та по същество:
- 3 жълтъка
- 1 цяло яйце
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. бакпулвер
- 2-3 с.л. стафиди, пожелание, аз например не ги сложих, защото човека, за който е предназначен не ги обича
- 2-3 с.л. какао
- 1 ванилия
- 1 и 1/3 ч.ч. брашно
За намазване
- 200gr сладко,моето е портокалово с какаови гранули, но това е само, защото не разполагам в момента с някое от неповторимите мамини сладка. Което и да е от тях има неповторимия мамин вкус и е подходящо, независимо от какви плодове.
За глазурата
- 3 белтъка
- 9 с.л. захар
- 1 ч.л. лимонов сок, може и без него
Разбиваме жълтъците и цялото яйце със захарта на гъст крем. Добавяме киселото мляко с разтворената в него сода, олиото, на тънка струйка,бъркайки с миксера и пресятото с бакпулвера, ванилията и какаото, брашно.
Постиламе форма за торта или тавичка с диаметър 26 см с хартия за печене,в която изливаме сместа и печем на 180 гр мин 35 мин или до суха клечка.
След като извадим от фурната, обръщаме сладкиша в чиния за сервиране,
намазваме със сладкото, шприцоваме или просто намазваме с разбитите на гъст сняг белтъци със захарта и лимоновия сок.  
 Превключваме фурната само на горен реотан и на 250 гр и слагаме близо до него, колкото да се стегне белтъчната глазура и леко да порозовее.
 

Не се отдалeчаваме от фурната, защото става много бързо и рискуваме връщайки се да намерим прегорели и грозни белтъци.
P.S. На моя Лондонски сладкиш му налях малко Лимончело на дъното на полложната чиния,но това е само защото не мога да се въздържа от някаква импровизация всеки път и е един Средиземноморски полъх към Лондон....

Няма коментари: