Translate

събота, 20 април 2013 г.

CARAC, зеления швейцарски десерт за св. Патрик(и не само)

Carac -one for each hand and one for laterШвейцарците обичат своите десерти.

Продукти за CARAC:

 За 9 "(22 cm) tart или 8 тарталети

8 тарталети маслено сладкарски или един 9 "пай кора (предварително изпечен)
1/2 чаша / 4oz / 100 мл сметана
1 супена лъжица / петнайсет грамa масло
8oz / 225 грам шоколад (тъмeн),
Фондан  готов
 хранителен оцветител/зелена сладкарска боя/


Сварете сметаната и маслото в тиган.
Свалете тигана от котлона и добавете шоколада.
Разбърква се, докато шоколада се разтопи напълно и са добре смесени.
Изсипете сместа в тарталетите или пай кората и се оставят да се охладят в хладилника.

 Разтопете готовия фондан и добавете няколко капки зелена сладкарска боя.
Изсипете фонданта над шоколадовия пълнеж и се охлажда в хладилник, докато топинга се втвърди.
Декорирайте центъра на карака с шоколадова точка. 

 

Ако си приготвите фондана сами:

 6 супени лъжици разтопено масло или маргарин
 6 супени лъжици  царевичен сироп
1 ч.л. екстракт от ванилия (или други , като мента или бадем)
½ чаена лъжичка сол
£ 1 (454 грама) пудра захар пудра, пресята
Смесват се масло, сироп, сол, аромат и  оцветител в голяма купа.
Добавете пудра захар наведнъж.
Смесват се, първо с лъжица, а след това с ръцете си, набрашнени с пудра захар и месите пастата добре.
Поръсете с пудра захар върху работната повърхност.
Изпразнете съдържанието на купата върху работната повърхност и  продължете да месите, докато сместа е добре омесена и гладка.
Добави още малко пудра захар, ако сместа все още е твърде лепкава.
Увийте в пластмасово фолио и се съхранява в херметически контейнер в хладилник.
Количеството е достатъчно за прибл. 25 бонбони центрове или 9 "топинг. 

Домашно приготвен Царевичен сироп:

Продукти:

350 г захар
150 мл гореща вода
2 г лимонена киселина на кристали
1.5 г сода за хляб
1-2 с.л. вода
  1. В съд с двойно дъно разтворете захарта в горещата вода и оставете да заври на слаб огън.
  2. Добавете лимонената киселина и разбъркайте.
  3. Похлупете съда и оставете да къкри на слаб огън около 45 минути – температурата при бавното готвене трябва да е около 105-107С.
  4. Отстранете от огъня. 
  5. Разтворете содата в 1-2 с.л. вода и добавете към сместа.
  6. Разбъркайте добре и изчакайте пяната да се утаи – може да отнеме 5-10 минути.
  7. Охладете и съхранявайте в плътно затворен стъклен съд.

 

Продукти: /за домашен фондан/
75 гр. свинска мас или бяла растителна мазнина;
3 с. л. лимонов сок;
500 гр. пудра захар + още за поръсване.

Сложете в тенджера свинската мас или растителната мазнина, лимоновия сок и 2 с. л. вода. Загрейте, докато мазнината се стопи.
Пресейте 275 гр. от пудрата захар в тенджерата и кипнете, като бъркате, да се получи гладка смес (ей тук нещо бъркам!  Sick). Свалете от огъня.
Постепенно добавете останалата пудра захар. Разбиването на ръка е доста трудоемко. Сипете сварената смес в купа и пуснете миксера на най-бавната скорост. Добавяйте захарта със супена лъжица - една по една - и разбивайте, докато цялата захар се поеме.
Поръсете с пудра захар много чиста дъска за месене с гладка повърхност. Сложете отгоре  фондана и месете, докато изстине. Когато изстине, фонданът се втвърдява и придобива копринена структура. Увийте фондана в целофан, за да остане мек.

 

Няма коментари: