Translate

понеделник, 1 април 2013 г.

Сладкиш със стар козунак

-1 козунак
-1 сладко от праскови
За крема:
-1л прясно мляко
-8с.л. захар
-5с.л. нишесте
-1с.л.бейлис(или друг ликьор, напр. амарето, коантрьо, ягодов или роза)
-100гр краве масло
-3 белтъка, разбити на сняг със 100гр пудра захар
За поръсване:
-100гр кокосови стърготини
Приготвяме крема, като завираме 750мл пр. мл. със захарта и ликьора. В останалите 250мл пр. мл. разтваряме нишестето и го наливаме на тънка струйка във къкрещото мляко, като бъркаме непрекъснато докато се сгъсти. Оттегляме от котлона, слагаме маслото и бъркаме докато се стопи. След като крема се е поохладил внимателно добавяме разбитите на твърд сняг белтъци с пудра захар, като бъркаме само в едната посока, до пълно хомогенизиране. В случая съм използвала продълговата форма за кекс. Разрязвате козунака по дължина на три блата(ако можем да ги наречем така). Най-горния поставяме захлупен на дъното на формата, намазваме го със сладкото и го поливаме с крема, поставяме втория и повтаряме процедурата, а след това и третия. Завършваме като поливаме с останалия крем. Оставяме в хладилника 1 нощ да стегне. Обръщаме внимателно в/у продълговат поднос и поръсваме обилно с кокосовите стърготини. Режем на филии, както се реже руло.

Няма коментари: