Translate

вторник, 16 април 2013 г.

Вкусна и лесна баница с мая

Необходими Продукти
  • кори - 400 г за баница
  • яйца - 4 - 5 броя
  • сирене - 300 г
  • мая - 1/2 кубче за хляб или 1 с.л. суха
  • захар - 1 ч.л. равна
  • олио - 150 мл.
  • масло - 50 гр.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • вода - 300 мл леко затоплена
  • Маята се разтваря в купа с топлата вода и захарта. В отделен съд се разбиват яйцата, отделя се 1 с.л и се смесва с 1 с.л кисело мляко. Тавата, в която ще се пече баницата, се маже съвсем леко с олио и много добре със сместа от яйцето и млякото. Редят се по два листа като леко се набират и се ръсят със сирене. 2 листа, сирене и така, докато свършат листите. Олиото се сгорещява, наредената баница се нарязва на квадратни парчета с остър нож и по разрезите се налива горещото олио. Разтворената мая се добавя към яйцата, сместа се разбива колкото да се хомогенизира и с нея се поливат корите. Престоява малко, 5-6 мин. за да попие. Маслото се нарязва на малки късчета, които се разпределят върху баницата, след което тавата се оставя 15 мин. на топло или в леко загряна на 45-50 градуса фурна. Пече се на 180 градуса за 35-40 мин. или докато добие златисто кафеникав цвят. След като се извади от фурната се напръсква леко с вода, завива се с кърпа и се обръща за 20 мин. върху две дълбоки чинии.

Няма коментари: