Translate

петък, 19 декември 2014 г.

Домашно картофено пюре

Тази рецепта е част от серията посветена на сина ми, който от както заживя самостоятелно, все по-често използва кухнята по предназначение. Не само , защото му се налага, но и му харесва, мисля. Разбира се, като повечето мъже, той е почитател на мръвките, но и те трябва да се сервират с нещо, а какво по-вкусно от една сочна мръвка в компанията на лъжица-две домашно приготвено димящо картофено пюре. Още повече, че е тъй лесно.
Точните пропорции са;
- 1 кг картофи
- 50 гр масло
- 100 мл прясно мляко
- 1 ч.л. сол (за българския вкус може и две)
- щипка индийско орехче, пожелание
При вманиачените франкофони трябва непременно да вземете от специалния за картофено пюре сорт, но в България всички картофи са 'Самоковски", нали ?!
Нарязваме ги на кубчета(с страни 2,5 см, ако сме маняци) и ги сваряваме добре в подсолената вода.
След като заврат, намаляваме котлона и за 15 до 25 минути би трябвала да са готови, но това зависи от сорта им. Отцеждаме ги в гевгир и ги намачкваме с уреда, който синът ми със сигурност не знае къде е, тъй че може и с вилица. Пробвала съм с пасатор, но мисля че по-добре е механично, а и става много бързо, тъй като горещите картофи, ако са добре сварени, както и трябва, просто се разпадат, само при докосване (почти, малко

хиперболизирам!). При намачкването , прибавете и маслото, което веднага се стопява от горещината на картофките. За маслотооооо, коя съм аз че да споря с французите, според които по-вкусно от масло е само повече масло. Загрейте млякото, което е най-добре да е пълномаслено (така или иначе, картофите не са от най-диетичните гарнитури, тъй че давайте в същия стил) до горещината на картофите, излейте го върху тях и разбъркайте. Това е то класическото картофено пюре. Има много вариации, като например да му добавите натрошен сварен жълтък, ситно нарязан зелен лук или праз, натрошено сирене, но тогава вече рискувате да го превърнете в основно ястие почти, а неговото основно предимство е неутралния му вкус, който допълва вкуса на мръвките. Аз, затова и не го обичам солено. Особено добре им пасва, ако са със сос.

Няма коментари: