Translate

петък, 6 февруари 2015 г.

Кекс смартис

Кекса Смартис го кръстих аз, заради солидното количество от любимите едноименни бонбонки, с които го покрихме, за да съблазним нашите малки питомци. Иначе в книгата си беше просто "Omas kuchen" , в превод 'Бабиния кекс' . Този кекс е с плътен шоколадов вкус, затова смятам да не Ви представям и рецептата за глазурата, която според мен идва малко в повече, защото и тя е шоколадова. Ние я направихме, защото повода беше Рожден ден, а и да се залепят бонбонките, малко или много. Ако все пак решите, винаги можете да разтопите 100-тина грама шоколад с няколко лъжици течна сметана и да го залеете. Съветвам Ви също да използвате сладкарска хартия, с която да покриете формата, защото ако е само намазана с масло, изваждането става трудно и рискувате да го начупите.
-100 гр шоколад (за предпочитане черен )
- 100 гр масло
- 150 мл прясно мляко

- 2 яйца
- 175 гр захар
- щипка сол
- 1 ванилия
- още 100 гр шоколад, настърган или начупен на малки парченца
- 200 гр брашно
- 75 гр бадеми(лешници, орехи)
- 1 бакпулвер
Разтопете първите 100 гр шоколад с маслото, добавете и млякото и разбъркайте енергично. Разбийте отделно 2-те яйца със захарта, солта и ванилията. Изсипете при тях топлата, но не много гореща шоколадова смес, разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
Сега е реда на настъргания или начупен на малки парченца шоколад, на смлените бадеми и на брашното пресято с бакпулвера.
Разбъркайте добре,
изсипете във формата и
печете на 180 гр мин 45 мин. Може да удължите печенето до 1 час, ако клечката излиза с полепнало тесто.
Ако все пак решите да полеете с глазура, оставете преди това напълно да се охлади.

Публикуване на коментар