Translate

вторник, 17 февруари 2015 г.

Oгретен по швейцарско-немски

Този типичен за немска Швейцария огретен Ви препоръчвам като основно ястие, защото е доста тежък за гарнитура към месо, а и самия той съдържа . Обилното количество сирене и сметана също го нареждат сред засищащите храни, каквито са и повечето ястия от немската част на Конфедерацията. Дозата е доста голяма и достатъчна за 6 души.
- 2 кг картофи
- 300 гр суров бекон
- сол
- черен пипер
- индийско орехче
- 4оо мл течна сметана(по-добре нискомаслена, че калориите не ми се иска и да ги смятам)
- 300 гр настъргано сирене тип Грюер, Ементал или кашкавал
Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета. В много рецепти те се сваряват предварително, но тук авторката твърди, че това е излишно и без варене остават по-хрупкави.
Наредете един ред в подходяща тава. Поръсете с нарязания на дребни кубчета суров бекон, а после и малко сол (внимавайте много с количеството сол, защото сиренето е доста солено), черен пипер, индийско орехче.
Поръсете обилно с настърганото сирене и залейте с половината от сметаната.
Наредете втори ред картофи , бекон, черен пипер смлян, индийско орехче,
останалото сирене и сметана. Печете на 200 градуса 1 час или до получаване на хрупкава коричка.

Няма коментари: