Translate

петък, 19 декември 2014 г.

Руладини със сметанов сос

Доста непретенциозно ястие, но сервирано с този неустоим сос, се превръща в неустоима вкуснотия.
За руладините;
- 500 гр смляно телешко месо (или смес)
- 1 яйце
- 1 к.ч. галета
- сол
- черен пипер, смлян
- газирана вода, колкото поеме за омесването на гладка и плътна кайма
- 9-10 слайсчета шунка или салам
- малко настърган пармезан за поръсване, пожелание
Омесете кайма от изброените продукти,
разделете я на 8 до 10 равни части (при мен 9 ).


Разточете ( или оформете с ръце )  всяка част на елипса , в средата на която поставете навитото на руло слайсче колбас и завийте и каймата.
Наредете в тавичка, за предпочитане подходяща правоъгълна и на разстояние едно от друго. Тъй като моята се оказа малка, за да не се слепят при печенето, прокарах нож между всеки две и  'джъзнах"(термина е от бабиния сленг)  точно там с по малко сгорещено масло. От майка ми знам, че така не се пръскат при печенето, което става на 220 гр докато се запекат, а малко преди да ги извадите от фурната ги поръсете с настъргания пармезан и върнете, колкото да се разтопи.
За соса:
- 1 с.л. брашно
- масло, зехтин или смес от двете
- прясно мляко
- течна сметана
- сол, бял пипер и щипка индийско орехче, пожелание
- сока от половин до един лимон
Запържете брашното в сместа от масло и зехтин (предпочитам я, защото така не става на бучки), добавете постепенно и бъркайки, топлото прясно мляко, докато се сгъсти. Подправете с сол, смлян бял пипер и индийско орехче. Дръпнете от огъня и добавете на тънка струйка затоплената сметана, а след това и прясно изцедения лимонов сок. Сервирайте отделно , за предпочитане, но може и да залеете руладините и така да поднесете с гарнитура от картофено пюре и задушени моркови или друга по ваш избор.

Няма коментари: