Translate

четвъртък, 7 март 2013 г.

Рьощи (Rösti). Швейцарска кухня

Съставки:
1 кг. картофи
100 гр. масло
2 средно големи глави лук
3 с. л. сол
Приготвяне и сервиране:
Картофите се варят един ден по - рано с кожите до степен, при която са още леко недоварени. На следващия ден се обелват сварените от предния ден картофи и се настъргват на едро ренде. Лукът се нарязва на много тънки филии. Маслото се разтопява в тиган с незалепващо покритие, добавя се лукът и се задушава, докато лукът не стане прозрачен.
Прибавят се настърганите картофи и солта и се разбърква. След това се подравнява с бъркалката. Пържи се на умерена температура, докато добие златист цвят.
След това се обръща и се изпържва така и от другата страна. Обръщането може да стане както при палачинките - с хвърляне, или с помощта на чиния (хлъзва се в нея, след това се хлъзва обратно в тигана с готовата страна нагоре). Поднася се както като гарнитура, така и като основно ястие.
Варианти:
Има много различни варианти, според кантона. Основни допълнителни съставки са бекон и сирене, които се слагат отгоре, след като е обърнато от другата страна. Понякога отгоре се чуква и яйце.

Няма коментари: