Съставки:
1 кг. картофи
100 гр. масло
2 средно големи глави лук
3 с. л. сол
Приготвяне и сервиране:
Картофите се варят един ден по - рано с кожите до степен, при която
са още леко недоварени. На следващия ден се обелват сварените от предния
ден картофи и се настъргват на едро ренде. Лукът се нарязва на много
тънки филии. Маслото се разтопява в тиган с незалепващо покритие, добавя
се лукът и се задушава, докато лукът не стане прозрачен.
Прибавят се
настърганите картофи и солта и се разбърква. След това се подравнява с
бъркалката. Пържи се на умерена температура, докато добие златист цвят.
След това се обръща и се изпържва така и от другата страна. Обръщането
може да стане както при палачинките - с хвърляне, или с помощта на чиния
(хлъзва се в нея, след това се хлъзва обратно в тигана с готовата
страна нагоре). Поднася се както като гарнитура, така и като основно
ястие.
Варианти:
Има много различни варианти, според кантона. Основни допълнителни
съставки са бекон и сирене, които се слагат отгоре, след като е обърнато
от другата страна. Понякога отгоре се чуква и яйце.
Няма коментари:
Публикуване на коментар