1.Сложете месото в чиния и поръсете всяко от парчетата с по около 1 ч.л.
едро смлян в момента черен пипер. Оваляйте месото добре в чинията, за
да притиснете пипера навътре в месото. Овкусете щедро с едра морска сол.
2.
Загрейте зехтина за месото, докато запуши. Сложете парчетата в тигана
заедно с чесъна и мащерката и ги запечатайте добре от всички страни за
общо около 10 мин. Ако е необходимо, добавете зехтин. Оставете месото да
почине в тигана 10 мин. Така ще получите средно изпържени стекове. За
по-сурови или добре изпържени отнемете или добавете по 2 мин.
3.Докато
говеждото почива, сложете гарнитурата да се притопли на слаб огън.
Загрейте и пюрето, добавете магданоза и разбъркайте. Сложете месото на
дъска с плоската страна нагоре и с много остър нож го нарежете на филии.
Вече сте готови да аранжирате блюдото като професионалист – следвайте
инструкциите вдясно.
Оформете пюрето на кенели
(Кенелите са топки с различна форма и съдържание, които се срещат в традиционната кухня на множество френски области.)
1. Затоплете пюрето, ако е нужно с няколко капки мляко, като добавите по още малко масло и магданоз.
2. Вземете една пълна лъжица, като я загладите в стените на съда, за да оформите гладка повърхност.
3. Прехвърлете пюрето във втора лъжица, така че топката да започне да добива елипсовидна форма.
4. Върнете го в първата лъжица – вече ще имате спретната форма – „кенел”. Избутайте я внимателно в единия край на чинията.
Аранжирайте блюдото като професионалист
1. След като всичко е готово, сложете по един голям кенел пюре в единия край на чинията.
2. В
отсрещния край сложете на купчинка с размерите на кенела половината
гарнитура, като я отцеждате от мазния сос в стената на съда.
3. Поставете двете крайни филии от филето върху гарнитурата.
4. Останалите филии подредете ветрилообразно отгоре. Полейте месото със соса от гарнитурата и поднесете.