Translate

неделя, 2 юни 2013 г.

Говеждо филе като Гордън Рамзи

1.Сложете месото в чиния и поръсете всяко от парчетата с по около 1 ч.л. едро смлян в момента черен пипер. Оваляйте  месото добре в чинията, за да притиснете пипера навътре в месото. Овкусете щедро с едра морска сол.



2. Загрейте зехтина за месото, докато запуши. Сложете парчетата в тигана заедно с чесъна и мащерката и ги запечатайте добре от всички страни за общо около 10 мин. Ако е необходимо, добавете зехтин. Оставете месото да почине в тигана 10 мин. Така ще получите средно изпържени стекове. За по-сурови или добре изпържени отнемете или добавете по 2 мин.


3.Докато говеждото почива, сложете гарнитурата да се притопли на слаб огън. Загрейте и пюрето, добавете магданоза и разбъркайте. Сложете месото на дъска с плоската страна нагоре и с много остър нож го нарежете на филии. Вече сте готови да аранжирате блюдото като професионалист – следвайте инструкциите вдясно.



Оформете пюрето на кенели
(Кенелите са топки с различна форма и съдържание, които се срещат в традиционната кухня на множество френски области.)
1. Затоплете пюрето, ако е нужно с няколко капки мляко, като добавите по още малко масло и магданоз.





2. Вземете една пълна лъжица, като я загладите в стените на съда, за да оформите гладка повърхност.





3. Прехвърлете пюрето във втора лъжица, така че топката да започне да добива елипсовидна форма.





4. Върнете го в първата лъжица – вече ще имате спретната форма – „кенел”. Избутайте я внимателно в единия край на чинията.






Аранжирайте блюдото като професионалист
1. След като всичко е готово, сложете по един голям кенел пюре в единия край на чинията.





2. В отсрещния край сложете на купчинка с размерите на кенела половината гарнитура, като я отцеждате от мазния сос в стената на съда.  




3. Поставете двете крайни филии от филето върху гарнитурата.





4. Останалите филии подредете ветрилообразно отгоре. Полейте месото със соса от гарнитурата и поднесете.



 

 

Няма коментари: