Translate

неделя, 16 юни 2013 г.

Ягодова пана кота


  • 600 гр. течна сметана 35%
  • 100 гр. прясно мляко
  • 85 гр. захар
  • ягодов  аромат
  • 1 пакетче агар-агар /или 10 гр. желатин на прах или 10 гр. желатин на листа100 гр. вода за желатина/
  • ягодов или друг сироп според предпочитанията ви
  • пресни плодове
Прясното мляко, сметаната и захарта се смесват в подходящ съд.
Тенджерата се слага на котлона. Загрява се на умерен огън, при периодично разбъркване, докато сместа заври. Добавя се и агар-агара и се оставя да клокне на тих огън. Ако обаче се използва желатин не трябва в никакъв случай да се оставя да заври. Сваля се от огъня и веднага се смесва с разтворения желатин. Разбърква се докато желатина се разтвори  в сметановата смес. Ако се ползва алкохол, есенция или др. също се добавят на този етап.  Сместа за панакота се охлажда в съд с вода и лед. Разбърква се периодично, а когато се охлади на пълно се насипва в малки формички или един общ по-голям съд.Прибира се в хладилник за минимум 3-4 часа. За да извадите лесно от формичките, може да ги потопите за кратко в съд с гореща вода или просто да отделите крайчетата на панакотата от формичката с помощта на нож (вижте снимката долу). След това се обръща в подходящ за сервиране съд.Може да се залее със сос по желание, да се гарнира с пресни плодове, със сладко или каквото друго ви харесва.!

Няма коментари: