Translate

понеделник, 9 март 2015 г.

Кралска риба-треска задушена в масло

100  гр от кралската риба-треска съдържат само 72 калории. Ето защо спокойно можем да си позволим да и добавим и калориите на маслото. А какво по-съвършено от вкуса на плътната бяла риба в ароматно фермерско масло.
За три порции:
- 600 гр кралска треска, филетата трябва да са дебели поне 4 см
- сол
- 2-3 с.л. зехтин
- 2 с.л масло
- 2 щипки прясно смлян бял(или черен) пипер
- 2 с.л лимонов сок
- 1 ч.л. захар, пожелание
- Рибата се осолява най-малко 10 мин преди пържене. Така се стяга месото и не се разпада.
В тигана се сипват 2-3 с.л. зехтин и филетата се запържват от едната страна. След това се добавят 2 с.л. масло, желателно да е фермерско, защото то е най-ароматно, но и друго с добро качество ще свърши работа. Аз лично я подправям само с прясно смлян бял пипер.
Обръщам я , захлюпвам тигана, намалявам котлона на 4 (от 9) степен и я оставям още 5 мин да се задушава.
При поднасянето я поливам с маслото от пърженето, пожелание можем да и поръсим няколко кристалчета захар и заливаме с прясно изцеден лимонов сок.

Няма коментари: