Translate

петък, 1 август 2014 г.

Моите лесни яйца по бенедиктински


Ще започна с това, че не съм предполагала, че едни "прости" яйца могат да имат такъв неповторим вкус. Това съчетание между соса оландез и забулените яйца, определено ме изненада.... Именно затова подходих пенебрежително, казвайки си "Айде сега, за едни прости яйца ще пека специално хлебчета !" и реших да използвам средата на хубав, достатъчно шуплест хляб. Обещавам следващия път да изпека и хлебчетата, с пълното съзнание, че яйцата Бенедикт го заслужават. Отгоре на всичко използвах и готов сос Оландез.... Но резултата беше зашеметяващ !
За 2 порции:
- 4 филии от средата на бял хляб
- бучка масло за запържване на филиите
- около 100 мл сос Оландез
- 4 слайса хубаво пушено месо
- 4 яйца
- сол
- лимонов сок(или оцет)
- ситно нарязан магданоз за поръсване (пожелание)
Сгорещете силно тиган, пуснете бучка масло в него и запържете филиите от двете страни. Сложете ги в чиниите, в които ще сервирате, по две за всяка порция. Върху всяка филия намажете сос Оландез и покрийте с пушеното месо (или бекон, но той трябва да се запържи). Пригответе яйцата, като заврите водата със солта и оцета. Всяко яйце счупете внимателно, за да запазите добре целостта на жълтъка и го слагайте в отделно подходящо съдче. Във леко врящата вода образувайте кратерче, с помощта на лъжица, с която бъркате в средата бързо и със завихряне с едната ръка, а с другата държите съдчето с подготвеното яйце, така че да можете да го изсипете точно в подходящия момент т.е. когато имате готовото кратерче. Варите според това дали искате яйцата да са рохки или твърди. Моя съвет е: оставете ги точно на границата, да не се разливат, но и да не са много стегнати, но в никакъв случай преварени. Изваждайте всяко яйце с решетеста лъжица и го поставяйте върху приготвеното канапе от хляб, сос и шунка. Залейте със соса и поръсете със ситно нарязания магданоз.


Няма коментари: