Translate

петък, 1 август 2014 г.

Огретен от карфиол

Много бърз и много лесен , а и много вкусен огретен. За тази голяма тава използвах:
- 2 глави карфиол, почти 2 кг
- сол
За бешамела:
- 3 с.л.зехтин (или олио)
- 3 с.л. с връх брашно
- пълномаслено прясно мляко,със стайна температура,колкото поеме за получаване на гъст сос
- 1 ч.л.сол (може и повече, но може и по-малко, в зависимост от това, колко е солено сиренето , с което ще поръсвате)
- черен пипер
- индийско орехче
- 6-7 скл. чесън
За поръсване:
- 200 гр настърган Пармезан (може и по-малко, а може и да е кашкавал, или сирене Груер или друго пдходящо сирене)
Почистете и накъсайте на не много дребни розички карфиола. Бланширайте го в кипяща подсолена вода , прецедето го в гевгир и го разпределете на равен, дебел пласт в подходяща тава. Сложете го във включената на 200 гр фурна леко да се запече. През това време пригответе бешамела, като запържите в мазнината брашното, разредите с прясното мляко, при непрекъснато бъркане, за да не загори или да се образуват бучки. Подправете със смления черен пипер, индийското орехче, солта и добавете скилидките чесън, пресовани или цели.
Разпределете бешамела равномерно втрху  карфиола, поръсете с настъргания Пармезан и върнете във фурната леко да се запече. Сервирайте с богата зелена салата, превъзходна комбинация е.
Публикуване на коментар