Translate

сряда, 12 април 2017 г.

Козунак със суха мая


Всички продукти трябва да са със стайна температура:
- 80 мл прясно мляко
- 125 гр захар
- 65 гр маргарин ( приблизително, просто едно цяло пакетче от 250 гр го разделих на четири и използвах едната четвъртинка)
- 1 с.л. уиски

- 4 яйца средни, от които отделяте един жълтък за намазване)

- 500 гр брашно
- 1 суха мая ( 7 гр, на пакетчето обикновено е обозначено за какво количество брашно е)
- 1 с.л. настъргана лимонова кора
- 1 ванилия

- 1 малко бурканче гъст конфитюр или мармалад ( аз съм използвала от къпини)

- слънчогледово олио за доомесване

- по-едричка кристална захар за поръсване

Започвам с брашното. Много е важно качеството му. Ето и показателите му:
За да стане хубав козунак протеините в него трябва да са 12 на 100 гр.
Пригответе си подходящ съд за месене, пресейте брашното в него. Добавете сухата мая, ванилията и настърганата лимонова кора. Разбъркайте.
Към млякото добавете захарта, загрейте го, колкото да се разтопи, разбърквайки. Не загрявайте много ! Пуснете вътре и маргарина, бъркайте да се разтопи и той. Изсипете и супената лъжица уиски. Това допълнително ще поохлади сместа, която трябва да е леко топличка, но не прекалено.
Разбийте яйцата, като преди това отделите един жълтък за намазване.
Направете кладенче в брашното и изсипете вътре млечната смес и яйцата. Разбъркайте с миксер ,първо с обикновените бъркалки, а като се размесят продуктите ги сменете с бъркалките за месене и месете с тях 10 мин.
Намазнете обилно ръцете си с олио и сгънете няколко пъти на плик тестото, оформете топка, намазнете добре отгоре с олиото, покрийте я с прозрачно фолио, завийте я с кърпа и оставете тестото да втасва докато удвои обема си. Не слагайте тестото във фурна. Козуначеното тесто втасва бавно. Може да отнеме от 1 до 3 часа, но чакането си заслужава.
След първото втасване разделете тестото на три еднакви части. То трябва да е меко и еластично. От всяка част оформете първо дебел фитил, който разточете с точилка на продълговата дебела кора, която намажете с олио с помощта на четка. В единия и край разпределете надълго около 3 лъжички конфитюр и я завийте надълго, така че да се получи вече по-тънък фитил, който усучете, като завивате всеки край в противоположна посока.
Когато трите фитила са готови оплетете обикновена плитка, подвийте краищата и да не се разплете и я сложете в подходяща правоъгълна форма, която предварително сте омазнили с четката и сте я поръсили с малко бращно ( за да е равномерно поръсете през цедка, а това което е в повече изтръскайте от формата ).
Към отделения за намазване жълтък прибавете малко олио и прясно мляко и намажете добре козунака. Поръсете го обилно с едра кристална захар и го оставете да втасва до удвояване на обема си, но не повече !
 Много е важно да не превтаса, защото ще стане на шупли и конците му ще изчезнат. Когато видите, че се е удвоил обема го сложете в предварително загрята на 50 гр с вентилатор фурна. Преди това поръсете още веднъж със захар, защото предполагам , че тази от първото поръсване се е стопила. След 15тина минути увеличете фурна та на 180 гр и печете така около 45 мин. Ако забележите, че прегаря отгоре покрийте го със фолио. След тези 45 мин проверете козунака с дървен шиш. Ако при изваждането и по нея няма тесто, т.е. тя е суха, значи козунака се е опекъл. Това е малко вероятно, защото конфитюра допълнително овлажнява и сигурно ще трябва да намалите фурната на 160 гр и да продължите да печете, докато клечката започне да излиза суха.







Няма коментари: