Translate

четвъртък, 24 декември 2015 г.

Bûche de Noël

Oтново е Коледа и отново се захващам с така наречения Бъдник-руло, традиционен за франкофонската трапеза. Даже два броя ще правя, за две трапези. Бъзам да публикувам , за да се възползват желаещите, с уточнението, че по-късно ще я обогатя със снимков материал.
И понеже човек се учи докато е жив, ето няколко важни условия, за да е успешно коледното руло:
- яйцата да със стайна температура
-захарта да е повече от брашното, при мен е с две супени лъжици повече
- яйцата със захарта се разбиват мин 5 мин, а най-добре 7, на максимална скорост, с миксер
- за да разберете, че са добре разбити напишете осмица върху сместа с пръст. Ако, когато я завършвате отпечатъка и е все още четлив, значи сте разбили достатъчно
- добавяйте брашното без да използвате миксер, пресявайте лъжица по лъжица и
бъркайки със сладкарска шпатула или дървена лъжица, след всяка добавена лъжица брашно, само в една посока, бавно и спокойно, до пълното му поемане
- използвайте хартия за печене, а не фолио
- печете на 180 гр, без въртящ въздух 15-17 мин
- не тръскайте тавата, в която сте разстлали сместа
- не отваряйте фурната по време на печенето
- когато изключите фурната, открехнете вратата и оставете 5 мин платката вътре, за да и позволите да се адаптира към 'атмосферните условия'
- когато извадите платката от фурната изчакайте малко, напр. 5 мин и после я навийте още топла в леееко влажна ( не мокра!) кърпа и я оставете така да изстине
А ето и точните пропорции на пандишпановата платка:
- 6 яйца
- 8 с.л. бяла кристална захар, по възможност по-ситна
- 6 с.л. бяло брашно
Разбийте яйцата със захарта, докато утроят обема си. Пресейте браното веднъж и започнете да го добавяте пресявайки го втори път и спазвайки горните условия. Покрийте тавата на фурната , заедно с бордовете с хартията за печене. Изсипете сместа и я
разпределете равномерно с помощта на шпатула. Печете по гореописания начин.
Пригответе сметаната, с която ще намажете рулото отвътре:
- 200-250 мл течна сметана с висока масленост
- 100 гр пудра захар
- 1 ванилия
Разбийте до сгъстяване. След като сте изпълнили всички горни условия, внимателно развийте платката, намажете я със сметановия крем и разпределете равномерно замразени горски плодове или само малини, или сладко от цели вишни, или от всичко това. Хе, хе, както е казал Мечо Пух"Колкото повече, толкова повече! ". Е, внимавайте все пак да можете да завиете отново рулото, де ! Оставете го в хладилника да стегне и попие.
Направете и втория крем, с който ще намажете и оформите Bûche de Noël, така че да прилича на истинска цепеница. На външен вид, не на вкус !
Необходимо условие е всички продукти да са със стайна температура:
- 150 гр крем сирене "Филаделфия"
- 125 гр Маскарпоне
- 100 гр черен шоколад
- 30 гр масло
- 80 гр заквасена сметана
- 100 гр пудра захар
Черния шоколад се разтопява на водна баня, заедно с маслото и се оставя да се поохлади. Заквасената сметана се разбива с пудрата захар. Крем сиренето и маскарпонето се разбиват добре с миксер, към тях се добавя разтопения шоколад, а накрая и сладката сметана. Всичко се разбива добре и с
получения крем обилно се намазва рулото. От едната му страна под наклон отрязваме парче и го прикрепяме отстрани. Това му придава по-автентичен вид. Намазваме отново от всички страни. Оставя се в хладилника да стегне, след което с помощта на вилица се оформя да прилича на кора на дърво.
Допълнително го украсете както Ви подскаже фантазията, за да му предадете празничен вид.
Коледа е !
Публикуване на коментар